Egyiptomi kincsektől a modern művészetekig: 10 izgalmas múzeum a világból

Ma 57 éve nyitotta meg kapuit az első Guggenheim Múzeum New Yorkban. Az épület sem kívülről, sem belülről nem mindennapi, de ezzel nincs egyedül. Összeállításunkban a világ legnevesebb múzeumait gyűjtöttük egy helyre – legalább egyszer az életben érdemes végigjárni őket.

Bécsi Szépművészeti Múzeum (Bécs, Ausztria)

bécsi-szépművészeti-múzeum

A Kunsthistorisches Museum Wien 1891-ben nyitotta meg kapuit a látogatók előtt, ez volt az első, eleve múzeumi célokra emelt épület Európában. A hely az elmúlt 125 évben a világ egyik legteljesebb gyűjteményévé nőtte ki magát, évente több mint egymillió turista keresi fel, hogy megcsodálja tárlatait.

Metropolitan Művészeti Múzeum (New York, USA)

met

Az egyszerűen csak MET-nek becézett múzeum 1872-ben nyitott meg, de az épület nem nyerte el maradéktalanul a művészetkedvelők tetszését, ugyanis nagyon szűkös volt. A ma látható kialakítása körülbelül a 1990-es évekre készült el, amire szükség is volt, hiszen a 19 részlegben körülbelül 2 millió tárgy van kiállítva – és ezek csak az állandó tárlatok részei.

Ermitázs (Szentpétervár, Oroszország)

ermitázs

250 múzeum található Szentpéterváron, de a Téli Palotából kialakított Ermitázs önmagában 2-3 millió látogatót fogad évente. Gyűjteménye azonban még ennél is többre rúg, 4 millió relikviát tartanak itt, de ennek csak töredéke – körülbelül a fele – van kiállítva, a többség a raktárakban pihen. Nem kell azonban aggódni, ha szeretnétek az európai történelem gyöngyszemeit megnézni, csak festményből több ezer lóg a falakon. :)

Vatikáni Múzeum (Vatikán állam, Olaszország)

Amennyire kicsi a Vatikán állam, annyira nagy művészeti gyűjteménnyel rendelkezik. Ókori közel-keleti, illetve görög, római és etruszk alkotásokon át a középkor reneszánsz műremekein keresztül a 19. századi alkotásokig – még néprajzi részlege is van – nagyon sok minden megtalálható itt, egyértelműen a Sixtus-kápolna festményei vonzzák legjobban a látogatókat.

Louvre (Párizs, Franciaország)

louvre

Királyi kastélynak készült, múzeum lett belőle. A Louvre, azaz a francia nemzeti múzeum 1793-ban nyitotta meg kapuit, ám nem koncentrálódik pusztán az európai képzőművészek alkotásaira. Történelmi egyiptomi, iszlám, keleti, görög, római és etruszk emlékek is megtekinthetők itt – nem mellesleg ez a világ egyik legnagyobb gyűjteménye és a Mona Lisa is itt van kiállítva.

British Múzeum (London, Anglia)

british-museum

A legek legje az 1753-ban alapított British Múzeum, becslések szerint több mint 13 millió ereklyét őriznek a falain belül – ha azt nézzük, hogy kezdetben főként csak Sir Hans Sloane orvos és tudós gyűjteménye volt kiállítva, elég szépen felfejlődött. Különlegessége, hogy a kezdetektől egészen napjainkig mutatja be az emberi kultúra történetét. Gyűjteményében megtalálható többek között a Rosette-i kő ­– a világ leghíresebb archeológiai lelete –, egy üvegdarab Egyiptomból, időszámításunk előtt 1460-ból, egy páratlan múmiagyűjtemény, sőt, a világ legnagyobb ékírásos tárlatát is magukénak tudhatják.

Solomon R. Guggenheim Múzeum (New York, USA)

guggenheim-múzeum

Ha modern és kortárs művészetekről van szó, akkor az 1959-ben nyitott Guggenheim Múzeumra asszociál mindenki, ami nem csak tárlatában, de megjelenésében is egyedi. Bár gyűjteménye nyilván nem vetekedhet a British Museum kiállítási darabjaival, de a maga nemében itt is kiváló alkotások vannak, többek között absztrakt impresszionista, posztimpresszionista, expresszionista és szürrealista műtárgyak.

Magyar Nemzeti Múzeum (Budapest, Magyarország)

magyar-nemzeti-múzeum

A magyar szívnek a legszebb a Magyar Nemzeti Múzeum, melyet Széchenyi Istvánnak köszönhetünk: a gróf a saját gyűjteményét ajánlotta fel a nemzet számára, ezzel megalapozva a történelmi kincstár történetét. 1802-ben a gyűjtemény 11884 nyomtatványt, 1156 kéziratot, 142 kötet térképet és rézmetszetet, 2019 db aranyérmét, továbbá régiségeket, valamint néhány képmást tartalmazott, melyet több ideiglenes „otthon” után, a Pollack Mihály által tervezett épületben állítottak ki.

Nemzeti Régészeti Múzeum (Athén, Görögország)

nemzeti-régészeti-múzeum-athén

Hol máshol lehetne megtalálni a világ legnagyobb görög művészeti gyűjteményét, ha nem Görögországban? A Nemzeti Régészeti Múzeum építési munkálatai 1889-ben fejeződtek be, azóta gyűjtik itt a nemzeti és egyéb relikviákat, melyek között olyan is található, amely időszámításunk előtt 6000-ből származik!

Egyiptomi Múzeum

egyiptomi-múzeum

A múzeumot több néven is emlegetik – Kairói Múzeum, Egyiptomi Régiségek Múzeuma, Tahrír téri Múzeum – , ám a lényeg ugyanaz: a vöröses színű épületben található a világ legendás egyiptológiai gyűjteménye, nemcsak 27 fáraókori királyi múmiát őriznek itt, de Tutanhamon kincseit is ezek a falak rejtik.

Szöveg: D.A.

Fotók: a múzeumok Wikipédia oldalairól