A semmibe vezető Tinder-randik – Miért szexelnek kevesebbet a mai fiatalok?

Több kutatás szerint, hiába van sokkal több lehetőségük az (online) ismerkedésre, a mostani huszonévesek kevesebbet szexelnek, mint például a szüleik annak idején. A jelenséget a közösségi média, a videojátékok, a streamingszolgáltatók és a pornó terjedése egyaránt magyarázhatja, ahogy a felnőtté válás, az anyagi függetlenség elérésének későbbre tolódása is. De baj ez egyáltalán?

Bármennyire is az ellenkezőjét gondolnánk a Tinder és más párkereső alkalmazások korában, több kutatás egybehangzó eredménye szerint a mai huszonévesek kevesebbet szexelnek, mint például a szüleik, amikor ennyi idősek voltak. Ráadásul a fiatal felnőttek szexuális aktivitása évről évre csökkenni látszik a huszonegyedik században. Vagyis még azok is, akik 2000 körül voltak huszonévesek, több szexuális együttlétet éltek át, mint azok, akik manapság élik a húszas éveiket.
A San Diegó-i Állami Egyetem és a svéd Karolinska Intézet idén megjelent közös kutatásában, amely A szexuális aktivitás gyakoriságának és a szexuális partnerek számának alakulása a 18-44 éves felnőttek körében az Egyesült Államokban címet viselte, 2000 és 2018 között közel tízezer embert faggattak a szexuális életük alakulásáról. 

A meglepő eredmények szerint, a kutatás közel húsz éve alatt kétszer annyian lettek azok a fiatal férfiak, akik a kérdezés időpontját megelőző egy évben egyáltalán nem éltek szexuális életet senkivel.

És miközben a 18 és 24 év közöttiek, valamint a 25 és 34 év közöttiek körében nőtt a szexuálisan inaktívak száma, addig a 35 és 44 év közöttiek körében nem változott érdemben. Ami a nőket illeti, esetükben csak a 25 és 34 év közöttiek körében lettek számottevően többen azok, aki nem éltek szexuális életet az elmúlt egy évben. 
Összességében a kutatás megállapította, hogy míg 2000-ben a legfiatalabbak, vagyis a 18 és 24 év közöttiek között csak közel 19 százalék volt azok aránya, akiknek nem volt szexuális élete, addig 2018-ra ez az arány majdnem 31 százalék lett. A kutatók csak egy olyan csoportot találtak, amelynek tagjai az elmúlt húsz évben aktívabbak lettek szexuálisan: a melegek és biszexuálisok több együttlétről számoltak be manapság, mint az ezredfordulón.

Stabil állás = több szex

Arra is kíváncsiak voltak, hogy mely társadalmi rétegekben csökkent leginkább a szexuális aktivitás. Az eredmények szerint leginkább az alacsony jövedelemmel rendelkező, munkanélküli vagy részmunkaidőben dolgozó, illetve még tanuló férfiak szexelnek kevesebbet. Vagyis a férfiak esetében a szexuális aktivitás összefüggött a magasabb jövedelemmel, a stabil, teljes munkaidős állás meglétével, míg a nők esetében ilyen kapcsolatot nem találtak. 
Amikor a friss kutatási eredményeket összevetették a korábbi vizsgálatokkal, az is kiderült, hogy az 1990-es években születettek között nemcsak azok vannak többen, akik az előző egy évben nem éltek szexuális életet, hanem azok is, akik még soha nem feküdtek le senkivel. Az előző generációkban, a 60-as, 70-es vagy 80-as években született felnőttek között sokkal kevesebben vannak, akiknek soha nem volt semmilyen szexuális kapcsolata.

A mai ötvenesek sokkal aktívabbak voltak

Hasonló eredményre jutott egy másik, 2016-ban publikált amerikai tanulmány is. A San Diegó-i Egyetem és a Florida Atlantic Egyetem kutatói évtizedeken és generációkon átívelő vizsgálatot végeztek, amelyben arról kérdezték a huszonéveseket, hogy hány szexuális partnerük volt 18 éves koruk óta. Az 1972 óta zajló kutatás eredményei szerint a mai negyvenesek-ötvenesek sokkal aktívabbak voltak szexuálisan a húszas éveikben, mint a mai huszonévesek.

A több mint 26 ezer ember megkérdezésével zajló vizsgálatban a 20 és 24 év közötti fiatalok 15 százaléka mondta azt, hogy 18 éves kora óta egyáltalán nincs szexuális élete, partnere.

 (Nekik valószínűleg korábban sem volt, de arra nem tért ki a vizsgálat.) Ez számottevő növekedés ahhoz képest, hogy az X generáció, vagyis az 1965 és 1980 között születettek esetében csak 6 százalék élt szexuális élet nélkül a húszas évei elején.

Videojátékok, sorozatok és a mamahotel

Tovább olvasnál?
Ha érdekel a cikk folytatása, fizess elő csak 300 forintért, vagy regisztrálj, és 5 előfizetői tartalmat megnyitunk neked!
Ízelítő a cikk tartalmából
A mai huszonévesek közül sokkal többen élnek szexuális élet nélkül, mint húsz évvel ezelőtt.
Miért csökkent ennyire a fiatalok szexuális aktivitása?
Mi köze mindennek a pornóhoz?
Próbáld ki most kedvezményesen!