Színésznők újra a méltó helyükön: szárnyalnak a kilencvenes évek nagy sztárjai

Elképesztő virágkorukat élik a sorozatok, és ezek új korszakot nyitottak egy sor olyan színésznőnek, akiket régen láttunk (legalábbis a méltó helyükön), és öröm őket újra csodálni. Akár nyolcvan évesen és nyolcvan kilósan is.

Már legalább a harmadik-negyedik résznél tartottam a Szökés Dannemorából című sorozatban, amikor hirtelen megvilágosodtam. Rájöttem, hogy bármilyen nyomasztó és sok esetben taszító történéseket látok a laptopom kijelzőjén, egyvalamit nagy örömmel üdvözlök: Patricia Arquette-et, akit utoljára a kilencvenes években láttam a Tiszta románc és a Stigmata című filmekben. Akkor fiatal volt és dögös. Nem volt klasszikus hollywoodi szépség, inkább karakteres volt már akkor is. Lehetett volna az is a sorsa, hogy eltűnik, mint Hollywoodban olyan sokan, de szerencsére nem ez történt. Az említett sorozatban eleinte meg sem ismertem. Nem figyeltem, kik a szereplők, gondoltam, hogy erre a nagyon fontos mellékszerepre biztos sikerült kiválasztaniuk egy középkorú, megasszonyosodott és kellőképpen lepukkant színésznőt, aki kiválóan hozza a börtön varrodájában dolgozó, unatkozó háziasszonyt. Aztán egyszer csak rájöttem, hogy ez nem más, mint Patricia Arquette.

Patricia Arquette a Szökés Dannemorából című sorozatban. (Forrás: IMDb)

A színésznő felszedett jó néhány kilót, hogy hitelesen nézzen ki Tilly szerepében, aki egy létező személy, hiszen maga a sorozat egy megtörtént esetet dolgoz fel. Elolvastam egy interjút a Varietyben Patricia Arquette maszkmesterével, és megnyugodtam, hogy a döbbenetes külső gondos és hozzáértő kezek kemény munkájának eredménye, a színésznő csak a súlygyarapodást végezte el „házilag”.
A Szökés Dannemorából egyébként egy fantasztikusan kivitelezett sorozat Ben Stiller rendezésében, akiről nem is nagyon tudtuk, hogy van komoly, sőt egyenesen borús oldala is. Hihetetlen arányérzékkel lavíroz azon a vékony jégen, hogy hogyan ébresszen szimpátiát a nézőkben a gyilkosságot elkövető bűnözők iránt, majd hogyan vegye el ezt az érzést egy szempillantás alatt. Hogy hogyan tartsa fenn a feszültséget úgy is, hogy az eset 2015-ben nagy port kavart, és bárhol az interneten elolvashatjuk néhány mondatban, mi történt pontosan, és mi lett a történet vége. Nem egy vidám romantikus komédia, de mindenképpen tanulságos történet egy izgalmas minisorozatban elmesélve.
Egy évvel később már nem lepődtem meg, viszont nagyon örültem, amikor viszontláttam a színésznőt A tett című sorozatban. Ezért az alakításáért számos díjat, többek között egy Golden Globe-ot is bezsebelt, tehát szakmailag is visszatért a csúcsok csúcsára. A tett is meglehetősen nyomasztó történet, amely szintén valós eseményeken alapul. Arquette egy súlyosan kivetített Münchausen-szindrómás anyát alakít, aki gyógyíthatatlan betegségeket talál ki egyetlen lányának, és nyomorukat kihasználva szimpátiát, figyelmet, és nem utolsó sorban rengeteg pénzt csal ki másokból. A tett egy olyan bűntényt dolgoz fel, amely egész Amerikát sokkolta. A megnyomorított lány ugyanis szép lassan a sarkára állt a való életben, és rávette barátját, akit az interneten ismert meg, hogy ölje meg az anyját. A szerelmes, és nyilvánvalóan pszichopata fiú a megbeszélt időpontban brutálisan meggyilkolta az asszonyt, majd megszökött a lánnyal. Néhány nappal később a rendőrség lekapcsolta őket. A fiú életfogytiglanit kapott, a lány pedig tíz év letöltendő börtönbüntetést. Ez a történet rémisztő oldala, és valahol borzasztó, hogy ilyen tragédiák állnak napjaink legjobb sorozatai mögött.

Az viszont nagyon jó dolog, hogy Hollywood nem írja le, vagy legalábbis előveszi ezeket a csodás színésznőket, és nem unalmas mellékszerepeket, jellegtelen karaktereket ad nekik, hanem ütős, felejthetetlen szerepeket, amelyben brillírozhatnak.

Patricia Arquette és Joey King A tett című sorozatban. (Forrás: IMDb)

Patricia Arquette-en kívül több olyan színésznővel is találkozni manapság a tévé- vagy laptopképernyőkön, akik a kilencvenes években szárnyaltak, aztán eltűntek, csak hogy újra kirobbanó formában és eszméletlen jó színészi játékkal térjenek vissza eszméletlen jó sorozatokban. Az alábbiak az én személyes kedvenceim.

Tovább olvasnál?
Ha érdekel a cikk folytatása, fizess elő csak 300 forintért, vagy regisztrálj, és 5 előfizetői tartalmat megnyitunk neked!
Ízelítő a cikk tartalmából
Mit ér egy színésznő, ha elmúlt nyolcvan?
Anno szende szöszik, ma erős, izgalmas karakterek emlékeztek még rájuk?
Scully ügynök stílusevolúciója is megér egy bekezdést.
Próbáld ki most kedvezményesen!