Sokakat meglepett a bejelentés: Gryllus Dorka a második gyermekét várja. A 47 éves színésznő a Nők Lapjának adott interjújában őszintén beszél a kései terhesség különlegességéről. Elmondja, hogy története reményt adhat azoknak, akik 40 felett babát szeretnének. A közösségi médiában élénk vita alakult ki a negyven pluszos gyerekvállalással kapcsolatban, szabad-e, felelőtlenség-e, pedig ma már Magyarországon is dinamikusan növekszik azon nők száma, akik ebben az életkorban is gyermeket vállalnak.

Mennyit halljuk mostanában: a 40 az új 30. És tényleg: a kozmetikai ipar segítségével, az egyre szélesebb körben elérhető szépészeti beavatkozásokkal 10-15 évvel fiatalabbnak nézhetünk ki. Itt egy kis feltöltés, ott egy kis botox, pílingek, szálbehúzás – minden adott ahhoz, hogy akár késő negyvenesen, ötvenesen is erőt, fiatalságot sugározzunk. Ha emellett még az egészségünkre is odafigyelünk, például, hogy mit eszünk, és az edzőtermet sem kerüljük el, egy ideig elég nagy hatékonysággal játszhatjuk ki a múló időt. És igen, a 40 az új 30, ha a karrierváltásokat nézzük: sokan bátran pályát módosítanak, hiszen az egészséges életévek meghosszabbodásával a negyveneseket még bőven inkább  a fiatalokhoz sorolhatjuk, semmint a középkorúakhoz. Akiknek valamilyen okból úgy alakult a helyzetük, hogy negyvenes éveikben állnak gyerekvállalás előtt, megnyugtatóan hathatnak azok a hírek, amelyek például Izraelből érkeztek nem olyan régen.

Lehet szülni negyven felett is

A Neokohn.hu című portál nemrégiben szemlézte a Jerusalem Post cikkét, ami arról számolt be, hogy a bersevai Soroka Egészségügyi Központ orvosai és a Ben-Gurion Egyetem kutatói azt vizsgálták, hogy az ötven év feletti terhességek esetében mennyire növekszik az egészségügyi kockázat a nőre és magzatra nézve a fiatalabb anyákhoz képest. (A Science Dailyn is publikált tudományos dolgozat címe: Az 50 az új 40 a biztonságos gyerekszülésre?) A kutatók igazolták, hogy lehetséges 50 éves kor felett gyermeket szülni anélkül, hogy az anya és a gyermek különösebb veszélyeknek lenne kitéve. Megállapították, hogy az elmúlt években – az orvostudománynak és a technológiai fejlődésnek köszönhetően – számottevően növekszik a teherbeesés korának felső határa. A kutatásba 68 nőt vontak be, akik 50 év felett voltak terhesek vagy már szültek is. A vizsgálat eredményei meglepőek: a terhességeknek mindössze a fele igényelt mesterséges megtermékenyítést, a többiek természetes úton termékenyültek meg.

Tovább olvasnál?
Ha érdekel a cikk folytatása, fizess elő csak 300 forintért, vagy regisztrálj, és 5 előfizetői tartalmat megnyitunk neked!
Ízelítő a cikk tartalmából
Hogyan alakul a szülési ráta Magyarországon a negyven feletti korosztálynál? Megdöbbentő adatok.
Sokan huhognak, hogy felelőtlenség gyereket vállalni negyven felett. De mit mond a szülészorvos?
Hogyan tervezzék a fiatal nők az anyai karrierjüket? A családi tanácsadó válaszol.
Próbáld ki most kedvezményesen!