Ritkán pillanthat bele az ember egy olyan alkotófolyamatba, amelyben tanúi lehetünk annak, hogyan formálódik egy ötlet színházi darabbá. Kalandunkat különösen izgalmassá teszi az, hogy az előadás középpontjában egy sok nőt kínzó téma áll: az életközepi válság.

Mit ér, ha? – zenés női varieté a mulandóságról

Feuer Yvette (Fotó: Halász László)

– A válság hullámokban tör rám. Arra gondoltam, hogy azok az érzések, amelyek így jönnek-mennek, talán sokakat érinthetnek – meséli Feuer Yvette színésznő, színházi alkotó, a Láthatáron Csoport nevű független színház alapítója, miként érlelődött benne annak ötlete, hogy a negyvenes-ötvenes éveiket taposó nők problémáiról létre kellene jönnie egy keserédes darabnak. Yvette úgy véli, ez nagyon összetett időszak az ember életében. – Az életközepi válságban kérdéseket teszünk fel magunknak, de nagyon nem mindegy, hogy ezekre a kérdésekre milyen válaszokat adunk, hiszen ezek meghatározzák, milyen időskor vár ránk. Bizonyos döntések meghozásához ugyanis ebben az életszakaszban adódik az utolsó esély. Van ismerősöm, aki egy 30 éves házasságból szállt ki 55 évesen. A gyerekei felnőttek, ő pedig elköltözött a férjétől, hogy egyedül élhessen. Ugyanakkor ez az időszak az, amikor a szakmánkkal kapcsolatban is kérdéseket teszünk fel magunknak, hiszen az utolsó pillanatban vagyunk, hogy pályát módosítsunk. Ez az a kor, amikor még megtehetünk olyan dolgokat, amelyek hatással lesznek arra, milyen lesz az életminőségünk a következő években. Csakhogy ezek a súlyos kérdések ijesztőek is. Ahogy az is, hogy ezekben az éveinkben világossá válik, hogy végleg magunk mögött hagytuk az ifjúságunk boldog öntudatlanságát – mondja.
Az intenzív személyes élmények Feuer Yvettet arra sarkallták, hogy megossza ötletét a hozzá hasonló cipőben járó alkotótársaival. Általuk formálódik a darab, amelynek még számos eleme bizonytalan, csupán az biztos, hogy a műfaja varieté lesz. – Amellett, hogy sírós-nevetős lesz ez az előadás, az is fontos, hogy játékosság is jellemezze, mert szeretnénk, ha a művészi élmény egyben felszabadító, és így akár terápiás hatású is lenne – teszi hozzá Feuer Yvette.

Darabpróba: Ki vagyok én, ha már nem vagyok vonzó, fiatal nő?

Hogyan lesz e képlékeny ötletből darab? A nőklapja.hu bepillantást nyerhetett az első, ötletelő „próbába”, ahol a leendő mű dramaturgja és rendezője beszélgettek arról, milyen problémákat vessen fel, kiket szólítson meg a szöveg, milyen eszközökkel közelítsen az életközepi válság női oldalához, egyáltalán: milyen a középkorú nők helyzete.

Tovább olvasnál?
Ha érdekel a cikk folytatása, fizess elő csak 300 forintért, vagy regisztrálj, és 5 előfizetői tartalmat megnyitunk neked!
Ízelítő a cikk tartalmából
Tovább olvasnál?
Ízelítő a cikk tartalmából:
Mi jellemzi az éleközepi válságot?
Hogyan épülnek be az érett nők élményei egy színházi darabba?
Hogyan változtatja meg az ötletelés irányát Frances McDormand és Jennifer Lopez?
Próbáld ki most kedvezményesen!