A népszerű Netflix-sorozatban bemutatott szatmári haszid közösségnek van egy sokkal emberibb arca és története is.

„Húsz gyerekig meg sem állnak, a férfiak leszegett fejjel közlekednek az utcákon, ünnepekkor szőrkucsmában, mintás kaftánban parádéznak. Ugyanakkor ezek a mi jó haszidjaink lenyomatok, ősleletek. Egy másik, rég elfeledett kor utolsó túlélői – mint az amerikai amishok vagy az Amazonas esőerdeinek népei. Létezésükkel bepillantást engednek egy évszázadokkal ezelőtti világba, amikor a rabbik csodákat tettek és mindenhatók voltak” – írja Kristóf Juli az #Izrael70magyar című kötetben az Izraelben élő és ott várost alapító északkelet-magyarországi orthodox zsidókról Ezek a mi haszidjaink című írásában. Hozzájuk hasonló a Netflix Unorthodox (A másik út) című sorozatában szereplő szatmári haszid közösség is, akik az orthodoxián belül is a legszigorúbb irányzatot képviselik. Történetük azonban már a holokauszt előtt is tele volt feszültségekkel, meglepő fordulatokkal és – ha kicsit jobban megismerjük őket –, feltűnhet néhány problematikus megközelítés a sorozatban.

Szatmári haszidok imalepelben Brooklynban (Fotó: Wikipédia)

Időn és történelmen túl

A legtöbb haszid közösséghez hasonlóan a sorozatban szereplő williamsburgi szatmáriak számára is esetleges a helyszín és igazából nincs is túl nagy jelentősége – tudom meg Cseh Viktortól, aki a magyarországi vidéki zsidóság kutatója és maga is az orthodox irányzathoz kötődik. „Ha a rebe azt mondaná, hogy az egész csapat holnap költözik Sátoraljaújhelyre, akkor oda költöznének és nagy valószínűséggel az életvitelükön és életmódjukon sokat ez nem változtatna. A közösséget a Tóra, a Sulhán Árukh, vagyis a zsidó törvénykönyv és a hagyományok határozzák meg, ezért bizonyos értelemben a történelem felett álló közösségről van szó, mert a modern világ, a politika és az aktualitások alig hatnak rájuk. A mindennapokat meghatározó rituálékat bár szépen bemutatja a sorozat, magyarázatot nem ad arra, hogy mi miért van úgy, ahogyan látjuk.”

Pedig ezek a közösségek a vallási szokásaikon keresztül érthetők meg, és ha ehhez nem kapunk magyarázatot, az egész szatmári haszid háttér csupán kellék lesz egy univerzális történethez.

Nyilván érdekes kellék, mivel annyira zárt közösségről van szó, hogy csak úgy az utcáról nem tudnánk besétálni hozzájuk, ezért legalább annyira egzotikusak, furcsák és érdekesek, mint az Amazonas esőerdeinek népei. A sorozat alapját adó önéletrajzi regényben (Deborah Feldmann: Unorthodox című könyvében) ez a háttér egyébként szépen kibomlik: a főhős belső monológjai reflektálnak a külső történésekre és a közösség hétköznapjait alapjaiban meghatározó szabályokra, így az olvasónak nincs ezzel kapcsolatos hiányérzete, mint a sorozat láttán a nézőnek lehet.
Cseh Viktor azt is kiemeli, hogy ezekben a haszid közösségekben nem értelmezhető az egyén, az én, így tulajdonképpen a női vagy emberi jogok sem. Ami egyfelől azért van, mert tagjai világi oktatásban nem részesülnek, nem használhatnak okostelefont vagy internetet és nem nézhetnek TV-t. „Annyira el vannak vágva a külvilágtól, amennyire az lehetséges. Nem véletlen, hogy New Yorkban ilyen sok ortodox zsidó áldozata van a koronavírusnak. Az elszigetelésnek köszönhetően sokáig nem volt megfelelő tájékoztatás, ezen felül minden azon múlik, hogy mit mond a rebe. A haszid világ vezetői eleinte nem vettek tudomást a veszélyről és továbbra is napi háromszori imára jártak össze százak és ezrek a zsinagógákba. Aaron Teitelbaum, a szatmári „grand rabbi” maga is fertőzött. Amikor a rebe azt mondta, hogy hordani kell a maszkot és a zsinagógákat, jesivákat (Talmudi főiskola – a szerk.) be kell zárni, csak akkor kezdődött meg a védekezés.”

Tovább olvasnál?
Ha érdekel a cikk folytatása, fizess elő csak 300 forintért, vagy regisztrálj, és 5 előfizetői tartalmat megnyitunk neked!
Ízelítő a cikk tartalmából
Hogyan és miből élnek a szatmári haszidok Amerikában?
Ki volt az a Shapiro nevű nő, akit sokan szatmári rebbének akartak?
Igaz-e, hogy azért születik ilyen sok szatmári gyerek, hogy „újrateremtsék a hatmilliót”?
Milyen legendák keringenek ma is a vidéki csodarabbikról?
Próbáld ki most kedvezményesen!