Fogadjunk, hogy te is ezeket fújtad! A 90-es évek ikonikus parfümjei

Ha egy kornak illata volna, a 90-es éveket néhány máig emlékezetes parfümmel lehetne definiálni.

Lehet egy korszaknak illata? Köthetünk egy évtizedet parfümökhöz? Ma már nehezebb a helyzet, hiszen befogadhatatlan mennyiségű parfüm van a piacon – de ha a 90-es évekre gondolunk, szinte mindenkinek eszébe jut egy-egy olyan üvegcse, és persze a hozzá tartozó illat, amely számára egyet jelent azzal a több szempontból is furcsa évtizeddel. Spice Girls Impulse? NafNaf? Elizabeth Arden? Utánanéztünk, mitől válhattak emblematikussá bizonyos illatok, és annak is, hogy mit hoz a jövő.
Az 1900-as évek utolsó évtizede méltó lezárása volt az emberiség egyik legőrültebb századának: új mozgalmak bontakoztak ki, élénk viták folytak a nemekről, identitásról és az egyenlőségről, ami aztán mély hatást gyakorolt a kultúra minden szegmensére. Kelet- és Közép-Európában a reklámok, a divat és a szélesedő fogyasztási kínálat új, régóta vágyott világot teremtettek. Aki már vásárlóképes volt akkoriban, vagy igazi „90s kid”, aki a popkultúrának ennek a neonszínben pompázó, tamagocsi csipogástól és öttagú bandák harsány esztétikájától hangos évtizedében ébredt öntudatára, szinte biztos, hogy meghatározó emlékként őriz egy-egy parfümöt, amely akkoriban volt nagyon menő. Online szerkesztőségünk tagjait kérdezvén egyöntetű lett a lista: ezekből készült ez az önkényes, nosztalgiázós felsorolás. Na de melyek ezek a parfümök, kaphatók-e még, és mi az, amit talán nem is tudtál róluk? 

Tovább olvasnál?
Ha érdekel a cikk folytatása, fizess elő csak 300 forintért, vagy regisztrálj, és 5 előfizetői tartalmat megnyitunk neked!
Ízelítő a cikk tartalmából
MIért olyan fontosak az illatok és szagok az emlékezésben?
NafNaftól a Spice Girlsös Impulse-ig: szerkesztőségünk markáns illatemlékei.
A parfümslágerek titka, a jelenlegi korszak nagyágyúja és a jövő nagy trendje.
Tudtad, hány parfüm jön ki évente? A számok megdöbbentőek.
Próbáld ki most kedvezményesen!