Hétfőn rendezték volna a Met-gálát, a fókuszban a divat időtálló darabjaival. Összegyűjtöttük, mi mit viselnénk szívesen napjainkban is.

Hagyományosan május első hétfőjén rendeznék meg a tavasz talán legfontosabb divateseményét, a koronavírus-világjárvány miatt viszont bizonytalan időre elhalasztották a Met-gálát. Pedig idén különösen inspiráló tematikát választottak a New York-i Metropolitan Művészeti Múzeumban megrendezendő divatkiállításnak, amelyhez a gálán összegyűlő művészek és hírességek szokás szerint elképesztő ruhakölteményei is illeszkedni szoktak. Az esemény témája About time: Fashion and Duration, ami egy angol szójáték, magyarul körülbelül úgy hangozna, Az időről: divat és időtállóság. Azaz

mi az, ami időtálló és kortalan a divatban?

A téma apropója, hogy a múzeum 2020-ban ünnepli fennállásának 150. évfordulóját, ezért a szervezők a múlt és jelen szoros kapcsolatát akarták hangsúlyozni. Csakhogy a téma aktualitásához az is hozzátesz, hogy az elmúlt években egyre intenzívebb fókuszba került a klímaváltozás és a környezetvédelem. Az időtállóság pedig a környezetszennyező fast fashion silány anyagokból, futószalagon gyártott kreációival szemben is határozott állítás.
Ha múlt korok divatjáról beszélünk, sokaknak a fojtogatóan szoros fűzők és a mozgást egyéb változatos módokon korlátozó viseletek juthatnak eszébe. Pedig a divattörténet izgalmas ruhadarabokkal tele, sőt, nem egy közülük napjainkban is minden gond nélkül hordható lenne.
Éppen ezért szerkesztőségünk tagjai megírták, ők mit hoznának vissza az elmúlt korok divatjából.

Tovább olvasnál?
Ha érdekel a cikk folytatása, fizess elő csak 300 forintért, vagy regisztrálj, és 5 előfizetői tartalmat megnyitunk neked!
Ízelítő a cikk tartalmából
Mi olyan ellenállhatatlan a Diorban?
Hogyan lehet újragondolni a kesztyűt?
Miért ne sminkelhetnének a férfiak?
Próbáld ki most kedvezményesen!