Nem baj, ha házimunkára neveljük a gyerekeket, de az igen, ha képességeiket meghaladó feladatokkal terheljük, kis felnőttekké avanzsáljuk őket.

Lucára a nyurga, szigorú arcú lányra gyerekkorom nyarairól emlékszem. Nem, vagy csak nagyon rövid időre jöhetett le velünk játszani, a napok nagy részét otthon töltötte: takarított, főzött, és amíg a szülei dolgoztak, gondoskodott a kisebb testvéreiről. A házban lakó gyerekek számára is olyan volt, mint egy kisanya, neki szóltunk először, ha játék közben felszántottuk az aszfaltot, és ő volt az is, aki rendet tudott tenni köztünk. Lucát mindenki szerette, de egyikünk sem irigyelte, ösztönösen éreztük, hogy nem lehet jó tizenegy évesen felnőtté válni.
Lucát a mai pszichológia nagy valószínűséggel a parentifikált gyerekek közé sorolná. Ők, azok, akiket felnőtteknek kijáró felelősséggel és munkával ruháznak fel otthon, és akik szülői feladatokat kapnak, mint például a testvérek, vagy akár a szülők gondozása. Ezek a kislányok, kisfiúk látszólag jól viselik a terheket, de a túl nagy felelősség súlyos károkat okoz a pszichéjükben, személyiségfejlődésükben, és nem utolsó sorban elveszi tőlük a gyermekkor felhőtlen pillanatait. A parentifikáció nem egy túlbeszélt jelenség, és hajlamosak vagyunk azt gondolni róla, hogy Árvácska paraszti társadalmával együtt a 20. század elején felszámolódott, pedig a felnőttesítés – talán kevésbé drasztikus formában – napjainkban is létezik.

Baj, ha nevelem a gyereket?

Most talán úgy tűnhet, hogy a házimunkába való bevonás, a gondoskodásra való tanítás, az önállóságra nevelés önmagában káros lenne a gyermeki lélekre. Természetesen ez nem így van, a burokban nevelt, minden feladat alól mentesült gyerekek is sérülnek, csak másként.

Tovább olvasnál?
Ha érdekel a cikk folytatása, fizess elő csak 300 forintért, vagy regisztrálj, és 5 előfizetői tartalmat megnyitunk neked!
Ízelítő a cikk tartalmából
Pszichológus és gyermekjogász mondja el, miért káros, ha a testvér vigyáz a testvéreire. Rendszeresen.
11 éves pótapák a 20. század elejéről és modern Árvácskák napjainkban.
A parentifikáció hatásai felnőttkorban
Próbáld ki most kedvezményesen!