Ami a testnek a szexualitás, az a léleknek a zene – mondja Hámori Máté, a fi atal magyar karmestergeneráció kiemelkedő tagja, aki azon van, hogy a klasszikus zene minél több lélekhez eljuthasson. Fiatalhoz és időshöz egyaránt. Szegő András interjúja.

– Egyszer Richard Strauss arra a kérdésre, hogy honnan lehet tudni, kiből lesz karmester, azt válaszolta, hogy álljon oda egy zenekar elé, kezdjen el hadonászni, és ha követik a zenészek, akkor máris karmester az illető, ha meg nem követik, akkor abból soha nem lesz…

– Azért ha nem is egészen ennyire egyszerű, de benne van a lényeg. Függetlenül attól, hogy jól vagy rosszul kalimpál az illető, ha követi a zenekar, ha elfogadják a zenészek, hogy ebből valami jó lesz, akkor benne megvan az a karizmatikus erő, képesség, ami szükséges ahhoz, hogy valaki egyáltalán karmester legyen. Egyébként azért az sem árt, ha ismeri a kottát meg a hangszereket, a zenekart, meg még ezer egyebet, ami szintúgy hozzátartozik ehhez a szakmához.

Tovább olvasnál?
Ha érdekel a cikk folytatása, fizess elő csak 500 forintért, vagy regisztrálj, és 1 héten keresztül minden előfizetői tartalmat megnézhetsz.
Próbáld ki most kedvezményesen!
Az előfizetés ára az első hónapban csak 500 Ft, ezt követően 1490 Ft havonta. Ha van már előfizetésed, lépj be .