Lapozz bele! Stressz egy kicsit másképp és Mary Poppins az új Nők Lapjában

Milyen a jó stressz? Egyáltalán lehet ilyesmiről beszélni? Egyebek mellett ez is kiderül ezen a héten a magazinból, melynek hasábjain Mary Poppinsszal is „találkozhattok”.

„Lapozzatok bele” a magazinba a képre kattintva!

Galéria | 10 kép

Stressz vagy kaland?

Egy magunkfajta heti magazinnál az adventnek kétségkívül megvan a maga sajátossága. Elcsendesedésről a legkevésbé sem beszélhetünk, inkább az ellenkezőjéről. Gőzerővel készülnek az ünnepi lapszámok, némi nyugalom legfeljebb akkor köszönt ránk, ha magunkra csukjuk a szerkesztői szoba ajtaját. De azért egyfajta ünnepélyesség már beköltözött a falak közé, és talán kicsit a lelkünkbe is. Fénylenek a kis karácsonyi égősorok, áll a műfa, feldíszítve, jólesik nézni a sok szép oldalt, a megelőlegezett ünnepi hangulatban elkészített fotókat, olvasni a megható vagy megmosolyogtató írásokat. Vagy éppenséggel azt, hogy a stressz, amely egyre jobban eluralja életünket, különösen így az év végi hajtás és az év legszebb ünnepére való készülődés közepette, a legújabb kutatások szerint nem feltétlenül ártalmas. Sőt! Negatív beállítása inkább névadójának kezdeti csekély angol nyelvtudásából fakad. Mint azt a Nők Lapja Téma rovatunk írásában olvashatjuk: „Ha Selye János kicsit jobban beszél angolul, akkor a stressznek talán nem keltik ennyire rosszhírét, ellenkezőleg, életünk egyik legfontosabb hajtóerejének tekintik. A Kanadában kutató – apai részről magyar származású – világhírű tudós, endokrinológus utólag megbánta, hogy az angol stress szóval hivatkozott a »különféle kártékony tényezők által kiváltott tünetegyüttesre«.”

Na tessék, most már a stresszre sem hivatkozhatunk, ha átcsapnak felettünk a hullámok az év végi hajtásban. Vagy mégis? Mint olvasom: „Gondolkodásunk dönt arról, hogy egy külső ingerre kalandként, kihívásként vagy megbetegítő nyomásként tekintünk.” Magyarán, csak rajtunk múlik, hogy ezt az évből hátralévő néhány napot kalandként, kihívásként éljük-e meg.

Nos, ha már így állunk, a magam részéről inkább választom a kalandot és a kihívást. Ha pedig a férjem a karácsonyi készülődés közepette szokása szerint megpróbálna visszafogni, hogy ne vállaljam túl magam, most végre hivatkozhatok a legújabb kutatásokra. Úgyhogy: hajrá!

Lazarovits Szilvia, vezetőszerkesztő

Ha előfizetnétek a nyomtatott magazinra, ne habozzatok, kattintsatok az mc.hu oldalra, és kövessetek minket a Facebookon is!

Fotó: Archív, Thinkstock