Ünnepek utáni helyzetjelentés Olaszországból. Gősi Lilla ezen a héten néhány kulturális aktualitást gyűjtött csokorba nekünk.

A képre kattintva galéria nyílik!

Galéria | 6 kép

Itáliai Napló 27. – Téli újdonságok

Itáliai Napló 27. – Téli újdonságok

Fotó megosztása:

 

Hó helyett eső esik. És persze, hideg van, mégsem olyan csontig hatoló, jeges-szeles ez az időszak, mint otthon. Más különbségek? Vég nélkül sorolhatnám őket, most nézzük mégis az öt legszembeötlőbb, kulturális aktualitást:

BEFANA: Vízkeresztkor jön a boszorkány

Olaszországban a Három Királyok ünnepén érkezik meg a híres-hírhedt boszorkány, Befana. A szokás eredete homályos. Egyes mesék szerint Befana volt az az asszony, akitől a napkeleti bölcsek útbaigazítást kértek, majd hívták, tartson velük. Ő viszont nemet mondott, később mégis úgy döntött, a kisded keresésére indul, és ajándékot visz neki: ezért osztogat a gyerekeknek ma is édességeket, remélve, hogy köztük lehet a Jézuska… Más feltételezések viszont az antik római Diana istennő kultuszához kapcsolják. A városomban a gyakorlatban úgy valósult meg a harsány ünnep, hogy kiállították 52 méteres, 400 kilós térdzokniját, és mindenütt harisnya és zokni alakú csomagokat árultak, természetesen édességekkel megtöltve. A hagyomány értelmében a gyerekek január 5-én este készítik ki a zoknikat, valahogy úgy, mint nálunk Szent Miklós napján a megtisztított csizmákat. A rosszcsont gyerkőcöknek viszont (virgács helyett) szén jár.

PRESEPI: Januárban is betlehemek

A betlehemezés hagyománya errefelé egészen mást jelent, mint Magyarországon. Ahelyett, hogy kis betlehemeket hordozva, énekelve járnának házról-házra, inkább minél nagyobb méretben építik meg Jézus születési helyét. Templomban, utcán, főtereken és otthonaikban egyaránt! Különlegesség, hogy egy ilyen presepe („Betlehem”) nem is feltétlenül Krisztus születését jeleníti meg, vagy egészen továbbgondolják. Egy köztéren kiállított, zenélő, világító, mozgó installáción például hagyományos tevékenységeket végző parasztembereket, olívaszüretet láttam. Az ismerőseim pedig a minap részt vettek egy hétvégi programon: élő betlehemet állítottak, melyben ők maguk játszották el a figurákat.

MERCATO DI NATALE: Még mindig karácsonyi vásár

A középkori városközpont standjain az árusok november óta kínálják a kézműves termékeket, az ajándéknak való apróságokat, a különleges teákat, miközben körhinta és csokikiállítás csábítja a gyerekeket. Szilveszter előtt a kínálat kiegészült kismalacos és tűzijátékos termékekkel. Az új évre készülődve azt tanácsolták, szerezzünk be piros bugyit – abszolút szerencsehozó. Illetve elmaradhatatlan itt is a lencsefőzés-evés hagyománya. Petárdázásból, hangzavarból is bőven jutott. Szilveszterkor egyébként még délebbre, például Nápolyban tányérokat, cserépedényeket dobálnak ki, törnek össze minél nagyobb ricsajjal. Kettős funkció a régitől való megszabadulás és a rossz szellemek megfélemlítése, elűzése.

SALDI: Kiárusítások úton-útfélen

Talán csak arra vártak, hogy végre leárazhassák a maradék termékeket. Eljött az idő! Kikerültek a kirakatokba a SALDI, a SALE és a DISCOUNT, azaz a kedvezményeket kínáló feliratok. Ha pedig mindez nem lenne elég, a közösségi média felületeimen is folyamatosan felugranak az (egyre gyakrabban olasz) internetes rendelésre csábító akciók. Ami számomra meglepő, hogy a szezonvégi kiárusítások dátumát az itteniek annyira komolyan veszik, hogy még az időszak pontos dátumait is közzéteszik – azt mondják, a kis és nagykereskedők közti árverseny csökkentése érdekében. Az „áru kisöprések” pedig tényleg nagyok, megéri ilyenkor vásárolni.

CARNEVALE: Jön a farsang

Mi lesz a következő ünnepkör? Nyilvánvalóan a karnevál! Nem csak Velencében (január 27-február 13.), hanem a kisebb városokban is tartanak maskarás felvonulásokat, Toszkánában híres például a viareggói mulatság. Talán igazuk van, nem érdemes beszedni a karácsonyi standokat, elég lesz átalakítani, farsangra hangolni őket.

Gősi Lilla

Kolléganőnk korábbi bejegyzéseit ide kattintva olvashatjátok el.

Fotók: a szerző sajátjai