Amikor a Nők Lapja először megjelent, még lábasban kellett kifőzni a tűt és a fecskendőt az inzulin beadásához. De már volt inzulin. Ma sem öröm napjában többször ellenőrizni a vércukorszintet, de korszerű eszközök segítenek. A zsemlében mért diéta is jóval árnyaltabb lett. Kevesebb gonddal élhet a cukorbeteg. Kolimár Éva írása.

A Magyar Diabetes Társaság felmérése szerint, amely az egészségbiztosító adatbázisában szereplő, vércukorcsökkentő készítményt kiváltott cukorbetegeket vette alapul, 2001 és 2014 között a betegek száma 70 százalékkal, 772 ezerrel nőtt. Közöttük egyre több a gyerek. Becslések szerint a cukorbetegek száma elérheti a népesség 10 százalékát, és számuk tovább nő.

KORAI FELFEDEZÉS – JOBB ESÉLYEK

– Szomorú, de megtörténhet, hogy egy infarktus, szélütés (stroke), érszűkület, szem- vagy idegbántalom révén ismerik fel a diabéteszt. Fontos lenne a korai felfedezés, mert a cukorbetegség a szövődményei révén okoz szervi károsodást, korai halált – állítja dr. Halmos Tamás belgyógyász-diabetológus professzor.

A betegek 10 százaléka 1-es típusú cukorbeteg, akiknél gyorsan teljes inzulinhiány jön létre, egy autoimmun folyamat következményeként. A cukorbetegek többségét jelentő, 2-es típusú diabétesznél nem ilyen drámai a kór jelentkezése, és korai felismeréssel megállítható a folyamat előre haladása.

– Az 1-es típusnál veszélyeztetett lehet az, akinek a családjában több 1-es típusú cukorbeteg van, ilyenkor érdemes autoimmun markerek vizsgálatával felmérni a kockázatot, és késleltetni a diabétesz jelentkezését. Lehet úgy élni, időben étkezni és mozogni, hogy kímélje az inzulintermelő béta-sejteket – mondja Halmos professzor. – A 2-es típusú diabétesz életmóddal, megfelelő étrenddel, mozgással karbantartható, ha korán felfedezik, de a cukorbetegség nem gyógyítható! A „Felejtse el az inzulint!”-típusú hirdetések életveszélyesek, mert valótlant állítanak, és a beteg belehalhat. De a megfelelő kezeléssel jól egyensúlyban tartott 2-es típusú beteg kitűnő életminőséget, hosszú életet kap.

A cukorbetegség speciális fajtája a terhesség során jelentkező, úgynevezett gesztációs diabétesz. A szülés után rendeződhet a kismama vércukorszintje, de szükséges lenne az utánkövetés, mert számítani lehet arra, hogy újra jelentkezik a diabétesz.

KOCKÁZATOS ÉLETMÓD

A 2-es típusnál az örökölt hajlam és a családi mintakövetés együttesen jelent kockázatot.

– Sokan már harminc-harmincöt évesen túlsúlyosak, rest életmódot folytatnak, és gyakran egyéb betegségük is van. Például a magas vérnyomással élők között kétszer annyi prediabéteszest, vagyis a cukorbetegséget megelőző állapotban lévőt lehet találni, mint az átlagnépességben. A magas koleszterinszint is növeli a rizikót – magyarázza Halmos professzor. – A reggel mért, éhomi vércukor 5,7 fölötti értéke már figyelmet érdemel, és ajánlott terheléses vizsgálatot végezni. A röviden IFG-nek nevezett tünetegyüttes jelentése: megnövekedett éhomi vércukor. Figyelmet érdemel az IGT is, ami cukorterhelés kapcsán fedezhető fel (impaired glucose tolerance, károsodott cukortolerancia). Fontos lenne, hogy az orvostársadalom a korai diabéteszes jegyeket is ismerje fel, és tegyen hatásos ellenintézkedéseket.

Ma gyakran hallott fogalom az IR, vagyis az inzulinrezisztencia. Ez arra a betegre érvényes, akinek cukoranyagcseréje egyensúlyban tartásához a szokásosnál lényegesen nagyobb mennyiségű inzulinra van szükség, főleg a 2-es típusú, túlsúlyos betegek jellegzetessége. Más, látszólag nem idetartozó magas vérnyomás- vagy koszorúér-betegség hátterében is állhat magas inzulinelválasztás, ez ma már mérhető és kezelhető rendellenesség – teszi hozzá a professzor.

MI VÁLTOZOTT?

Óriási a választék a szájon át adható gyógyszerek terén, de ezeket csak azoknak lehet adni, akiknek még van saját inzulintermelésük. Ma a 2-es típusú cukorbetegeknek rendelhetők olyan, nem inzulintartalmú injekciók, amelyeket heti vagy kétheti rendszerességgel kell beadni, így jobb életminőségben, hosszabb életet tudnak megélni. Olyan terápiák is vannak, amelyek nem növelik a beteg testsúlyát, és nem okoznak hipoglikémiát, csökkentik a veszélyes éjszakai vércukoresés kockázatát.

Halmos professzor pályája kezdetén még gyakori volt, hogy a diabétesz veseszövődménye miatt meghaltak vagy megvakultak betegek. A cukorbetegség a szívérrendszeri szövődmények szempontjából ma is olyan kockázatot jelent, mintha a beteg már átesett volna egy infarktuson – hangsúlyozza.

Bár a cukorbetegek száma folyamatosan növekszik, a súlyos szövődmények jelentős részét már ki lehet védeni. A korai inzulinokhoz képest kitűnő készítmények állnak rendelkezésünkre, a korszerű analóg-inzulinokat 1-es típusú cukorbetegek térítésmentesen kaphatják. Biztonságos, jó életminőséget nyújt, de az egészségbiztosítás támogatása mellett is jelentős anyagi áldozatot kíván az 1-es típusú betegek, közöttük a gyerekek kezelésében is jól alkalmazható inzulinpumpa.

Testmozgás

A gyógyszer és a diéta mellett a diabétesz kezelésének harmadik pillére a rendszeres testmozgás. Edzés hatására nő a glükóz felhasználása az izmokban, javul a sejtek inzulinérzékenysége, és aktiválódik az izom inzulint nem igénylő cukorfelvételi mechanizmusa is. Fontos, hogy jól beállított vércukorszinttel kezdjen a cukorbeteg mozogni, hiszen az edzés során a vércukorszint a normál tartomány alá csökkenhet (hipoglikémia), ami komoly rosszulléttel járhat. Javasolt megbeszélni a kezelőorvossal: milyen mozgást végezhet, edzés előtt mennyi idővel egyen, és mikor mérjen vércukorszintet. Érdemes olyan személyi edzőt felkeresni, aki járatos a cukorbetegek életmód-terápiájában!

A cikk eredetileg a Nők Lapja 2017/42. lapszámában jelent meg.

Szöveg: Kolimár Éva

Illusztráció: Thinkstock