11 különleges ember, akik megváltoztatják a szépségről alkotott gondolkodásunkat

Hajlamosak vagyunk egészen sablonosan gondolkodni a szépségről, figyelmen kívül hagyva annak sokszínűségét és számtalan megjelenési formáját. A normálistól eltérő is lehet ugyanis szép. Sőt, gyönyörű! Ezt bizonyítják összeállításunk szereplői, akiknek volt bátorsága felvállalni, sőt szeretni önmagukat.

Shaun Ross, az első albínó modell

Shaun Ross már hozzászokott az emberek elutasításához és a fürkésző tekintetekhez, ám úgy döntött, felül fog emelkedni rajtuk. Hiszen mások véleménye egyáltalán nem kell, hogy meghatározza a magunkról alkotott képet. Ez az elgondolás pedig szárnyakat adott az albínó fiúnak, aki, miután felfedezték, a legnagyobb divatmárkák képviseletében lépett a kifutókra. Azóta pedig saját kampányt is indított, amivel arra ösztönzi az embereket, hogy szeressék azt, aki a tükörből visszanéz rájuk. Az #InMySkinIWin (Az én bőrömben én nyerek) hashtag használatával az a célja, hogy növelje azoknak a fiataloknak az önbizalmát, akik a normálistól eltérően néznek ki. De Diandra Forrestnek, az első ismert női albínó modellnek is hosszú utat kellett bejárnia ahhoz, hogy a sok inzultus ellenére bátran merjen a tükörbe nézni és különbözőségét az előnyére tudja fordítani.

Ashley Graham, a kerekded szépség

A divatszakmában, sőt a hétköznapjainkban is sokáig csupán a vékonyságot tekintették szépnek. Számtalan kezdeményezésnek köszönhetően már egyre több helyen hirdetik a természetes formák, a normál, illetve a kerekded testalkat elfogadását. A folyamat egyik mérföldköve a plus size modellek megjelenése volt, akik közül az egyik legismertebb és legsikeresebb Ashley Graham. Persze neki is rengeteg munkája van abban, hogy végül elfogadta vonalait. Szerinte ebben nagy szerepe volt annak, hogy rájött, a szavaknak ereje van. Ha pedig csupán negatív kontextusban gondolkodunk magunkról, a többiek is a hibáinkat fogják csak észrevenni. Önbizalma ellenére azonban a testszégyenítés és mások rosszindulata gyakran elszomorítják. Így van ezzel híres kolléganője, Tess Holiday is, aki nemrég az Ubert kezdte el bojkottálni, amiért az egyik sofőr megjegyzéseket tett a súlyából következően az egészségi állapotára.

Aimee Mullins, címlaplány lábprotézissel

A gyönyörű Aimee egy ritka, veleszületett genetikai betegség miatt volt kénytelen elveszíteni mindkét lábát. Csupán egyéves volt, amikor amputációt hajtottak végre az alsó végtagjain. Ez azonban nem akadályozta meg abban, hogy a mozgás szerelmese legyen, és a középiskolában, illetve az egyetemen a sportra és a színjátszásra koncentráljon. Mindkettőben jelentős sikereket ért el, és a modellszakmában is nevet szerzett magának. Remek példája annak, hogy a szépség mennyire nem a testi hiányosságoktól függ. Aimee ezt fontosnak tartja hangoztatni is, különböző fiataloknak szóló kampányokon keresztül igyekszik a sport fontosságára és önmagunk elfogadására felhívni a figyelmet. Hozzá hasonlóan hangos sikereket jegyez a veterán katonából lett férfimodell, Alex Minsky is, aki szolgálata során veszítette el a fél lábát, majd egy tragédia miatt az öccsét is. Sokáig az alkoholban keresett vigaszt, ám családja és barátai segítségével sikerült talpra állnia. A kitartás a fiatal magyar modell, Lukoviczki Réka életében is fontos szerepet játszott, aki egy súlyos balesetet követően volt kénytelen új életet kezdeni. A története remek példa arra, hogy nem létezik lehetetlen.

Wendy Crawford, kerekesszékből a világ

A nyolcvanas években indult a karrierje, és ha nem történik vele egy baleset, valószínűleg már a másik Crawford, Cindy neve mellett az övét is ismerné a világ. Wendy ugyanis éppen egy tokiói fotózásra indult, amikor karambolozott a kocsijuk, egy szerencsétlenül bepakolt bőrönd pedig a nyakának csapódott, ami miatt mind a négy végtagja lebénult. A fiatal lány azonban nem hagyta, hogy a tragédia véget vessen az életének és a céljainak, így több hónapos lábadozást követően visszatért a modellszakmába, gyönyörű sminkfotókat készítettek róla különböző magazinok szépségrovatába. Élete a balesettel új értelmet is nyert: kitartóan igyekszik a modellek világát összekötni a végtagbénultakéval. Így tesz Jillian Mercado is, aki pozitív hozzáállása és személyisége miatt elsőként elismert divatblogger, majd modell lett.

Carmen Dell’Orefice, a kortalanság hírnöke

A szépség nem ruhaméret- vagy korfüggő. Az belülről fakad, a kisugárzásunk, a lelkünk rezdülései, a gondolataink tesznek minket különlegessé. Ezt egyre inkább a fiatalságot hirdető divatvilág is kezdi felismerni, így sorra jelennek meg a legnagyobb lapok hasábjain azok az idősebb nők, akik kortalan gyönyörűségükkel üzenik, hogy kár félnünk az öregedéstől. Ilyen Carmen Dell’Orefice, aki 16 évesen kezdte a modellkedést, ám 85 évesen is megállíthatatlan, és ugyanazzal a magabiztossággal áll a kamerák elé, mint fiatalon. Hogy mi lendületének a titka? Az, hogy minden napot igyekszik élvezni az életében.

Lizzie Velásquez, a világ legerősebb nője

A huszonéves lány egy ritka genetikai betegség miatt zsírszövetek nélkül született. Kinézete évtizedekig gúnyolódások céltáblájává tette, még a világ legcsúnyább nőjének is kikiáltották. Ő azonban nem hagyta, hogy a hiányosságai alapján ítélje meg saját magát. Tisztában volt az erősségeivel és hihetetlen lelki erejének, öniróniájának és humorának köszönhetően felülkerekedett a gonosz hangokon, kitört az áldozat szerepéből és ma már motivációs előadásokat tart arról, hogyan fogadhatjuk el jobban önmagunkat.

Brunette Moffy, kancsalként is igéző tekintettel

 

Évekkel ezelőtt még szinte elképzelhetetlen volt, hogy bármilyen testi hibával rendelkező modellt foglalkoztassanak akár a kifutókon, akár divatfotózásokon. A tökéletességet azonban szerencsére a változatosság és a különlegesség söpörte le egyeduralmáról, így fedezték fel Brunette Moffyt, aki – kancsalsága ellenére, vagy éppen azért – a legnagyobb ügynökségek figyelmét keltette fel. Jelenleg az a cég egyengeti a karrierjét, amely Kate Mosst is felfedezte. Annak ellenére, hogy a kancsalság gyakran válik gúny tárgyává – főleg, a gyermekek körében – Brunette minden egyes testrészét szereti és büszke is rá. A szemeit pedig elmondása szerint egyenesen imádja. A divatvilágon üstökösként végigsüvítő lány egyre több felkérést kap, a munkák során pedig mindig hangsúlyos szerepet kapnak a szemei.

Andreja Pejic, az első androgün modell

Hatalmas botrányt váltott ki annak idején Andreja Pejic megjelenése a divatvilágban. A törékeny testalkatú fiú 17 éves volt, amikor felfedezték, és adottságainak megfelelően férfi és női ruhaköltemények bemutatása során is foglalkoztatták. Sokakból egészen heves reakciókat váltott ki, annak ellenére ugyanis, hogy a művész- és divatvilág már fel volt készülve egy androgün modellre, a többségi társadalom még korántsem tartott ott, hogy nyitottan és elfogadóan álljon hozzá. Ő azonban a saját maga nagy utazását már sokkal korábban megtette, hiszen, 13 éves kora óta tisztában volt vele, hogy belül nő. Mivel sokáig nem volt lehetősége a nemátalakító műtétre, a művészi értelmezés és a szabad önkifejezés miatt hagyta nyitva a lehetőséget, hogy férfiként és nőként is kifejezhesse magát. Néhány évvel ezelőtt azonban teljesült az álma, és azóta transznemű nőként él, illetve arra biztat mindenkit, hogy fogadja el, és szeresse magát – nemtől és szexuális beállítottságtól függetlenül. Hasonló cipőben jár Casey Legler, korábbi olimpiai bajnok úszó, akit az első olyan nőként tartanak számon, aki kizárólag férfi ruházatot mutatott be a kifutókon.

Lily Beddall, a down-szindrómás gyerekmodell

Az emberek zsigerileg ódzkodnak mindattól, ami eltérő, ami más. A többség így van a fogyatékossággal élőkkel is, éppen ezért volt nagy, az elfogadás és a tolerancia irányában tett előrelépés a down-szindrómás Madeline Stuart megjelenése a kifutókon. Talán az ő hatásának tudható be az is, hogy ma már a divatcégek nagyobb biztonsággal képviseltetik magukat fogyatékkal élő modellekkel. Legutóbb pedig arról érkeztek a hírek, hogy a kétéves, örökké mosolygós Lily Beddall, aki szintén down-szindrómával jött világra, a Matalan céggel írt alá szerződést gyerekruhák reklámozására. A szülei hihetetlenül büszkék a kislányra, aki egy igazi harcos. Ugyanakkor a brit Metro magazinnak hozzátették: a down-szindróma sokszor kemény küzdelmekkel jár, a gyerekek és a szülők számára is, Lily pedig minden egyes küzdelmet nagyon ügyesen vesz, már így kétévesen is.

Harnaam Kaur, a szakállas nő

Harnaam Kaur ma már egy életvidám, magabiztos nő. Nem volt ez azonban mindig így, a 26 éves lányt évekig súlyosan inzultáltak kinézete miatt. Egy ritka hormonális rendellenesség, a policisztás ovárium szindróma miatt ugyanis pubertáskora óta, vastag szőrzet borítja az arcát. „Férfi, szörny, kövér ogre” – csak néhány azok közül a jelzők közül, amikkel Harnaamot illeték a társai. Ez azonban semmi volt azokhoz a fájdalmas szépészeti beavatkozásokhoz képest, amiken keresztülment azért, hogy „normálisnak” érezhesse magát. 15 éves volt, amikor úgy döntött, elég a szenvedésből. Meg akarta büntetni a testet, ami ennyi fájdalmat okozott neki. Végül az üres tablettás doboz látványa döbbentette rá, ha zaklatói is boldog életet élhetnek, ő miért ne tehetné? Ettől kezdve nem borotválkozott, úgy próbálta elfogadni magát, ahogy van, a szakállára pedig az erő és a kitartás jeleként próbált gondolni. Megalkotta saját, eklektikus stílusát, és ma már magabiztos modellként áll a kamerák elé. Instagram- oldalát több tízezren követik, Harnaam pedig hivatásszerűen hirdeti önmagunk elfogadásának és szeretetének a fontosságát, és kitartóan harcol a gyűlölet ellen.

Lindsey Wixson, a kusza fogazatú szépség

A tökéletes mosoly sokáig elengedhetetlen kritériuma volt a modell-létnek. Egészen Kate Mossig, aki sok aspektusból felülírta a szépségről alkotott elképzeléseket. Hasonló Lindsey Wixon is, akit egyedülálló megjelenéséről bármikor felismerhetünk – és, aki egyébként elsődleges példaképének az ikonikus szupermodellt tartja. Vastag, telt és keskeny ajkai, illetve érdekes elülső fogai sok esetben kapnak nagy hangsúlyt a fotózásokkor. Kezdetben azonban rengeteg nehézséggel kellett megküzdenie, hiszen ez az apró szépséghiba áthidalhatatlan gátnak tűnt sok ügynökség számára. Lindsey személyisége és alázata azonban a nagyok közé emelte, és a fiatal lánynak – aki rajong az írásért és a művészetekért – önmaga elfogadásában is sokat segített.

A Nők Lapja új, 2014/20. lapszámában az uniformizált szépség nyomába eredünk, és a vele kapcsolatos miértekre keressük a választ. Keressétek a magazint május 17-től az újságosoknál, előfizetőink pedig a postaládájukban május 16-tól!

Összállította: F.R.

Fotó: Instagram, Pinterest