Pénzköltés okosan, avagy így válhatsz te is tudatos vásárlóvá

Karácsony előtt nagyobb szerepet kap a pénz, mint bármikor máskor az évben, ezért olyan tippekkel készültünk, amelyekkel ésszerű, odafigyelő vásárlóvá válhattok.

penztarca

Csak amire szükség van

Biztos ti is jártatok már úgy, hogy a saját költségvetéseteket túllépve megvásároltatok valamit, de a tulajdonlás kezdeti örömét idővel bűntudat váltotta fel. Nem új jelenség ez: ha az ember olyan holmira költ, amire valójában nincs szüksége, akkor a szükségletekért felelős rész az agyban így jelezi, hogy ez felesleges pénzkidobás volt. Nyilván ez nem azt jelenti, hogy soha ne vásároljatok semmit, ami megtetszik, de próbáljátok meg elképzelni, hogy az adott holmit, például cipőt vagy ruhát ki tudjátok-e a jövőben használni. Ha a válasz igen, akkor kosárba vele, de ha nem, akkor jobb, ha a polcon hagyjátok.

Amikor nem diktálhat a szív

Vásárlás esetén az érzelmek könnyen átveszik az irányítást az ész felett, ezért, ha felfokozott lelki állapotban vagytok, mindenképpen mérlegeljetek egy-egy nagyobb összeg kiadása előtt. Bár egy új dolog egy időre lecsendesíti az érzelmeket, hosszútávon nem nyújt megoldást, ezért nem nevezhető jó befektetésnek. Számoljatok tízig, mielőtt bármit is vennétek!

Gyűjtögető életmód

Ha valamire szükségetek van, de nem futja rá éppen, akkor nyissatok egy perselyt, és kezdjétek el ott gyűjteni a pénzt. Rá is írhatjátok, hogy ez a gyerek tandíjára, a nyaralásra, vagy egy új kanapé megvásárlására lesz, mert minél inkább tudatosul, mire spóroltok, annál kevésbé költitek el, és szívesebben töltitek fel a perselyt. Tudjuk, hogy ez így hosszadalmas folyamat, de kölcsönökkel és hitelkártyákkal olyan adósságspirálba keverhetitek magatokat, amelyből nagyon nehéz kimászni, ezért ezt semmiképpen nem javasolnánk.

A körültekintés mindig pénztárcabarát

Attól, hogy valami olcsó, még nem biztos, hogy rosszabb minőségű, mint egy nívósabb nevű termék. Sokszor nem is magát a tárgy értékét fizetjük meg, hanem a márkáját, ezért mindig érdemes körbenézni, hogy ugyanazzal a tulajdonságokkal rendelkező áru, nem vásárolható-e meg kedvezményesebben. Természetesen ez is hosszabb folyamat, de nagyobb értékű dolgok esetében megéri az időráfordítást.

Mindig legyetek készenlétben

Csak tej kell, meg kenyér, de épp nincs nálatok szatyor. Mit tesztek? Vesztek egy nejlonzacskót, ami nemcsak környezetszennyező, de pénzbe is kerül, és aminek a költsége évek alatt már szép kis summára rúghat. Célszerű tehát mindig magatoknál tartani egy összehajtható vászontáskát, ez ugyanis kis helyet foglal, bármikor kimosható, és praktikus az efféle spontán vásárlások alkalmával.

Ne vegyetek zsákbamacskát

Online vásárlás során sokszor olyan akciók vannak, amelyekkel több száz, vagy akár ezer forintot is meg lehet spórolni, ezért ezeket is ajánljuk a figyelmetekbe. Nem kell attól félni, hogy csak pénzt csalnak ki tőletek, ha utánvéttel rendeltek, ellenőrizni tudjátok az árut, mielőtt fizetnétek.

A Nők Lapja 2016/49. számában bővebben olvashattok a Retail Therapy-ról. A magazin az előfizetőkhöz december 6-án, az újságárusokhoz pedig december 7-én érkezik.

Szöveg: D.A.

Forrás: dailymail.com

Fotó: Thinkstock