10 érdekesség J. K. Rowlingról, amit talán nem is tudtál

Hogyan lett a segélyeken élő egyedülálló édesanyából a világ egyik legismertebb írója? Mitől olyan szerethető a karaktere, és persze a regényei? És vajon mi mindent érdemes még tudni róla?

j.k. rowling

  1. Rendszeresen jegyzetel minden keze ügyébe kerülő papírra, szalvétára, cetlire. A Roxfort házainak nevét egy repülőúton találta ki, és egy (üres) hányószacskóra írta fel.
  2. A kiadó nem akarta kiírni a Joanne nevet a könyv borítójára, mondván, egy női író regényét a fiúk nem fogják elolvasni, ezért nagyanyja emlékére egy K (a Kathleen rövidítése) került a J mögé.
  3. A Harry Potter írásakor rengeteg illusztrációt készített a könyvhöz, ezeket nemrég mutatta meg a közönségnek.
  4. Az egyetlen drága ingósága, amelyről mesélt, egy első kiadású Jane Austen-kötet. Híres elődjének összes könyvét többször olvasta, őt tartja a kedvenc írójának, ha tehetné, csakis Elizabeth Bennet lenne.
  5. Amikor eladta a megfilmesítés jogát, kikötötte, hogy a főhősöket brit színészek alakítsák.
  6. Büszke rá, hogy a britek jobban ismerik a kviddics szabályait, mint a hagyományos labdajátékét, a krokettét, pedig az olimpiai sportág is volt.
  7. 2005-ben alapította meg a Lumos jótékonysági szervezetet, amelynek legfőbb célja a rászoruló gyerekek, családok támogatása, hogy 2050-re egy hátrányos helyzetű gyerek se nevelkedjen állami intézetben.
  8. Az egyik legnagyobb rajongója Stephen King, aki a New York Times könyvajánló rovatában rendszeresen ír kritikát regényeiről.
  9. Nagy kedvencei a Monty Python-filmek, a csapat humora inspirációként hatott rá.
  10. Ő az első író, aki a könyveiből lett dollármilliárdos.

J. K. Rowlingról további érdekességeket olvashattok a Nők Lapja 2016/48. lapszámában – a magazint keressétek az újságosoknál december 6-ig!

Szöveg: Jónap Rita

Fotó: Getty Images