Tippek, hogy idősebb rokonaitok is bátran és magabiztosan használják az internetet

A technikai vívmányok használata nincs korhoz kötve, a digitális világban bárki megtalálhatja azokat az eszközöket, funkciókat, amikre szüksége van. A következő tippek segítségével idősebb rokonaitokat győzhetitek meg a modern kütyük előnyeiről.

help

Hobbik és érdeklődési körök

Ha szüleitek, nagyszüleitek élből elutasítják a számítógépet és az internethasználatot, akkor elsőként az olyan aduászokat kell kijátszani, amikre még ők sem mondhatnak nemet. Ha például szeretik a kártyajátékokat, akkor meg lehet nekik mutatni, hol találnak a hálón ilyet – természetesen csak az ingyenes változatot. Amennyiben szívesen kísérleteznek a konyhában, a receptoldalakat érdemes átböngészni velük, vagy például ha szívesen készítenek kézműves holmikat, akkor ilyen jellegű az oldalakat ajánlatos kedvcsinálóként eléjük tárni. A lényeg az, hogy ne legyetek erőszakosak, apránként mutassatok rá, mennyi előnye van az internetnek!

Családi kapcsolatokra specializálódva

A technika a jövő-típusú érvekkel nem lehet célt érni, ellenben ha az emberi tényezőre hivatkoztok, máris csatát nyerhettek. Ha megmutatjátok, hogy az egyes ingyenes alkalmazásokon keresztül akár naponta, a világ másik feléről is tudnak beszélni a gyerekeikkel, unokáikkal, azzal olyan lehetőségre irányítjátok a figyelmet, amire nem lehet nemet mondani ­– ezt személyes tapasztalatból mondjuk.

Kit ismerhetek?

Rég elveszett családtagok, barátok, netán szerelmek – ha nosztalgiáról van szó, a technofóbia máris alábbhagy. Saját rokonainkon látjuk, hogy az idősebb korosztály tagjai mennyire szeretnek a régi időkre emlékezve iskolatársakat, volt szomszédokat, kollégákat felkeresni a Facebookon, megnézni, mi lett velük, kinek hány unokája lett már azóta, és a többi. Akár erre is építhettek, ha a nagymama, nagypapa tiltakozik a virtuális világ ellen.

Ügyintézés másképpen

Bár sokan szeretik személyesen intézni az ügyeiket, ha valamilyen oknál fogva korlátozottak a mozgásban, nagyon jól jönnek az internetes ügyfélszolgálatok, ahol szintén sok mindent el lehet intézni, méghozzá hosszas sorban állás nélkül. Ez is lehet egy érv a számítógép mellett.

Gyakorlati segítség

Klaviatúrahasználat? Szoftverek, hardverek és egyéb idegen kifejezések? Egerezés? A legtöbb idős embert az riasztja meg, hogy túl bonyolultnak képzelik a számítógép használatát. Talán így is van, de sok olyan program létezik, amivel az alapoktól lehet megtanulni az eszközhasználatot, sőt. Ha nem laptoppal vagy asztali géppel, hanem mondjuk tablettel próbálkoztok náluk, vonzóbbá tehetitek az egészet, hiszen ott gyakorlatilag csak az ujjukra van szükség a használathoz.

Váljatok tanítóvá!

Ne legyetek restek tanítani őket! Ha kell, akár lépésről-lépésre írjátok le nekik, hogyan kell ezt-azt elintézni a gépen. Mi is használtuk ezt a módszert, mikor szüleinket tanítottuk számítógépezni, és láss csodát, néhány hét után  a kacsintós smiley már jegyzet nélkül is ment, még ha kicsit lassan is! A jelszó a türelem! ;)

A Nők Lapja 2016/39. számának az időskor a vezető témaköre. Ha még többet olvasnátok ebben a témában, a magazin október 4-ig megvásárolhatjátok az újságárusoknál.

Szöveg: D. A.

Fotó: Thinkstock