Használati utasítás a leggyakoribb főnöktípushoz

Néha nem egyszerű a főnökökkel, de ezzel a kis útmutatóval talán könnyebben tudtok eligazodni a vezető-beosztott világ útvesztőjében.

no-sakk

A kivételező

Egy tökéletes világban ők nem léteznének, minden beosztott egyforma megbecsülésnek örvendene, de sajnos ez nem egy tökéletes világ, így előfordul a kivételezés és a protekció. Idegesíthetitek magatokat ezen, akár minden egyes munkával töltött percben is, de ennél sokkal jobb megoldás szemet hunyni felette, és a saját feladatotokra koncentrálni. Így megkímélhetitek magatokat a felesleges stressztől.

A megközelíthetetlen

Szinte lehetetlen vele kommunikálni, ráadásul sokszor hidegnek is tűnik, így a beosztottjai félnek vele együttműködni. Ha ilyen típusú emberrel találkoztok, két dolgot tehettek: az első, hogy ne vegyétek magatokra a viselkedését, mert a ridegsége nem személyes indíttatásból fakad. A másik, hogy próbáljatok nyitni felé, legyetek türelmesek és becsületesek vele szemben – így lehet csak javítani a közös munkakapcsolaton.

A közvetlen

A megközelíthetetlen szöges ellentéte a közvetlen, aki mindenkit a haverjának tekint. Bár a legtöbben kedvelik, ha a főnök nem hiszi magát valamilyen mindenekfelett álló hatalomnak, a túlzott bratyizást nem mindenki szívleli. Különösen azért nem, mert a későbbiekben visszaélésre adhat okot. Ha ti is ebben a cipőben jártok, igyekezzetek ti irányítani a beszélgetést, hogy az megmaradhasson a főnök-beosztott mederben.

Az udvarias

A túlzottan udvariaskodó vezető sem feltétlenül ideális, mert az állandó dicséret és konfliktuskerülés könnyen a munka rovására mehet. Nem beszélve arról, hogy így pontos visszacsatolást sem kaphattok a teljesítményetekről. Az ilyen típusú főnökkel szemben a legcélravezetőbb, ha őszintén beszéltek vele és megkéritek, beszéljen egyenesen, miben tudnátok még fejlődni.

A tűzoltó

Ő az, aki mindig az utolsó pillanatban kap észbe – vagy az utolsó utániban –, ahelyett, hogy előre gondolkodna, ezért állandó tűzoltással próbálja kompenzálni a hibáit, akkor viszont mindent azonnal szeretne. Érdemes mindig egy lépéssel előtte járni, és mindenről e-mailben tárgyalni vele, hogy legyen nyoma a beszélgetéseknek.

A más tollaival ékeskedő

Egy dolog, hogy az elismerést csak ritkán osztogatja, de a legtöbbször azt is úgy teszi, mintha az az ő érdeme lenne. Nála a finom, de mégis direkt célzás a célravezető, ahol tudatni kell vele – lehetőleg mások jelenlétében –, ha mégsem neki köszönhető a siker. Nem árt persze ezt úgy megtenni, hogy ne legyen belőle később konfliktus.

Ha kíváncsi vagy, hogyan lehet a nárcisztikus főnököt kezelni, akkor olvasd el korábbi cikkünket a témában.

Forrás: learnvest.com

Fotó: Thinkstock