Majdnem egy tucat tippet adunk, melyekkel fokozhatod gyereked tudásvágyát

A gyerekeket minden érdekli, ami a környezetükben történik. Ezt a kíváncsiságot, tudásvágyat te magad, sőt, a család többi tagja is fejlesztheti néhány egyszerű trükkel. Cikkünkben ilyen trükköket gyűjtöttünk össze már csak azért is, mert a Nők Lapjában mostantól kiemelten foglalkozunk az oktatással.

gyermek tudas

 • Tegyél fel neki nyitott kérdéseket, minél többször és a legkülönfélébb témákban! Ezáltal azt is megtanulja, hogyan kell a dolgokról kérdezni.  Kérd a véleményét, például: Mit gondolsz, miért van ez? Ez fejleszti a kritikus gondolkodását és motiválja, hogy saját maga találja meg a választ.
 • Mondj neki olyan érdekességeket, amik gondolkodásra késztetik. Beszélgessetek a szerelemről, az életről, a családról, így egyre inkább érdekelni fogja a világ, és könnyen ráébredhet, mik azok a dolgok, amik valóban érdeklik.
 • Alakíts ki otthon olyan környezetet, ahol a gyereked szabadon kifejezheti érzéseit. Ha mindenről őszintén beszélgettek, és mindent megkérdezhet, ami érdekli őt, az önbizalmat ad neki, és a jövőben is bátrabb lesz.
 • Ha olvastok egy könyvet, vagy filmet néztek, állj meg a vége előtt, és kérdezd meg a gyereket, hogy szerinte mi lesz a vége. Így dolgozik majd a fantáziája, és kíváncsi lesz, valóban megtörténik-e az, amire gondolt. Ha pedig nem, azon tűnődik majd, miért.
 • Ha kényes témákról kérdezne, sokkal jobb, ha őszinte vagy vele, mintha egy ködös választ adnál, ami csak összezavarja. Ráadásul érezni is fogja, hogy nem szívesen beszélgetsz vele, és elveszítheti az önbizalmát. Adj rövid, egyenes válaszokat a kérdéseire.
 • Ha valamire nem tudod a választ ne tereld el a szót, vagy ne mondj neki butaságot. Inkább mondd azt, hogy Gyere, keressük meg együtt! Ez azt is megmutatja neki, hogy nem szégyen valamit nem tudni, a fontos az, hogy nyitott és érdeklődő legyen.
 • Arra is tanítsd meg, hogy hibázni természetes dolog! Nyugodtan meséld el, hogy te milyen bakit vétettél, akár olyan bagatell dolgot is, hogy cukor helyett sót raktál a teádba. Mondd el neki, hogy az a legfontosabb, hogy tanuljon a hibáiból, és képes legyen változtatni azokon.
 • Játsszon közösen a család! Minden hétre találjatok ki egy kérdést, ami kapcsán a család minden tagja kutakodhat, és az egyik délután megbeszélhetitek, ki mit tudott meg.
 • Hagyd, hogy szabadon játsszon! Ne mondd meg hogyan kell babázni, hogyan találja meg az alakzatoknak megfelelő mélyedéseket a műanyag házikón, és ne mutasd meg, hogyan kell szép homokvárat építeni. Hagyd, hogy önmaga jöjjön rá, és felfedezhesse a világot.
 • Ösztönözd a megfigyelésre! Mutasd meg a tárgyakat közelebbről, hívd fel a figyelmét olyan részletekre is, amiket magától talán nem venne észre, és vonj érdekes párhuzamokat. Például, hogy az ujjlenyomatának olyan a mintázata, akár a függöny. Séta közben is játszhattok, kérd meg, hogy mutasson piros színű, vagy éppen kör alakú tárgyakat.
 • Helyezd új megvilágításba a már ismert dolgokat! Ez kreatív gondolkodásra készteti a gyereket, és segít, hogy új megközelítéseket keressen. Például, ha van otthon egy rajztáblátok, akkor egyik nap a krétát cseréld ki színes papírra és gyurma ragasztóra, így meg kell fejtenie, azt hogyan tudja használni.
 • Semmire ne mondd azt, hogy unalmas, nehogy azt higgye a gyerek, hogy unatkozni normális. Inkább ösztönözd arra, hogy keresse meg, ami érdekli, még akkor is, ha elsőre unalmasnak tűnne. Nézze más megközelítésből, tegyen fel kérdéseket, hiszen az érdeklődő emberek sosem unatkoznak.

A Nők Lapja 13. számában az oktatást vettük górcső alá, keresd cikkünket a 14. oldalon!

*Legújabb, 13. lapszámunk március 30-án jelenik meg.

Szöveg: B.Csák Amarilla

Fotó: Thinkstock