A mellrák legyőzésében óriási szerepe van a korai felismerésnek. A szűrővizsgálatok mellett az önvizsgálat is nagyon fontos, amit könnyen elvégezhettek otthon. Cikkünkben lépésről lépésre mutatjuk, hogyan csináljátok!

Az önvizsgálatot a menstruáció után érdemes végezni, ugyanis a női mell ilyenkor puha és nem érzékeny. Válasszatok ki egy napot a menzeszetek után, és tartsátok magatokat ehhez az időponthoz minden hónapban, ha a melleitek ellenőrzéséről van szó!

Önvizsgálat lépésről lépésre

nl_onvizsgalat1

  1. Félmeztelenül és leeresztett karokkal álljatok a tükör elé, és nézzétek meg a melletek alakját! Ne ijedjetek meg, ha a két melletek nagysága és alsó szélének szintje nem azonos, a kisebb eltérés normális. Figyeljétek meg, hogy láttok-e bármilyen elváltozást: duzzanatot, bőrráncosodást, a bimbók behúzódását.
  2. Ezután lassan emeljétek fel a fejetek mögé, és kissé feszítsétek hátra a karjaitokat! Ebben a testhelyzetben a finom változások is könnyebben észlelhetők. Forduljatok egyik oldalról a másikra, így is nézzétek meg, hogy tapasztaltok-e valamilyen alakváltozást.
  3. Következő lépésként helyezzétek a kezeteket szorosan a csípőtökre, hajoljatok kissé a tükör felé a vállaitokat és a könyökeiteket előre tolva, és ismét figyeljétek az alak és a körvonalak változását!
  4. Ezt követően feküdjetek hanyatt, a bal vállatok alá, a lapockátokhoz helyezzetek egy párnát, a bal karotokat pedig emeljétek a fejetek fölé! Ez a testhelyzet lapossá teszi az emlőt, így könnyebben tudjátok vizsgálni. Összezárt ujjakkal, simító-nyomó mozdulatokkal tapintsátok át a melleteket.
  5. Akár zuhanyzás közben is elvégezhető a vizsgálat, hiszen a nedves bőrön könnyebben siklik a kéz.

Milyen mozdulatokat kell alkalmazni?

A következő képen bemutatjuk, hogy milyen mozdulatokat kell elvégeznetek fekve vagy a zuhany alatt:

nl_onvizsgalat2

  1. Emeljétek fel a bal kezeteket, majd a jobb kezetek 3-4 ujjának tenyér felőli részével kis körökben vizsgáljátok meg magatokat! Kezdjétek kívülről a mozdulatot és fokozatosan haladjatok befelé, a mellbimbó irányába.
  2. Kívülről a mellbimbó felé haladva, enyhe, de határozott mozdulattal húzzátok végig az ujjaitokat!
  3. Ismételjétek meg a mozdulatot a melleteken lentről felfelé és fentről lefelé is, illetve alaposan tapintsátok át a hónaljárkot, az emlő és a hónalj közti területet is!
  4. Óvatosan nyomjátok meg a mellbimbót és figyeljétek meg, hogy mutatkozik-e váladékozás.
  5. Ismételjétek meg a sorozatot a jobb kezeteket felemelve a jobb melleteken is! Ha bármilyen elváltozást, csomót, megvastagodást tapasztaltok, haladéktalanul forduljatok orvoshoz!

 

Szöveg: B. Cs. A.