Receptek lányaimnak: Az életmentő lengyel gomba

Receptek lányaimnak: Az életmentő lengyel gomba

Receptek testnek és léleknek.

Egy játékos podcastot találtunk ki – fura nekem ez a szó, milyen jó lenne egy frappáns magyar változat –, a címe: Receptek lányaimnak. A nőklapja.hu felületén játszunk minden héten Fannival.

Nemrég felhívott: „Mama, a babot meleg vízbe áztassam, vagy hidegbe?” Így jött az ötlet, hogy ezekben a mesélős percekben ketten beszélgetünk, anya meg a lánya. A legkisebb.

Az ötödik recept: a Lengyelgomba

Így egyben: Lengyelgomba, egy Lengyelországból hozott recept, kicsit variálva. A gombát szeletelem, vajon párolom, pirítom, só, bors jó bele. (Ha nincs vaj, olívaolajon is finom) Míg párolódik, csemegeuborkát vágok apró kockákra, néha sokat, néha kevesebbet, de a gombánál sosem többet. Beleengedem a gombába, kicsi szójával megöntözöm, összefőzöm és kész. Volt, hogy bolondítottam tejföllel, nem ártott neki, sőt!

A másik gyors, életmentő vendégváró nálunk az Álbrassói, azaz a Fokhagymás apróhús.

Lapockából szoktam kockázni, zsíron vagy gí-vajon átforgatom, hagyom párolódni, kis vizet teszek alá. Egy idő múlva 4-5 nagy gerezd fokhagymát lereszelek (elhagytam a fokhagymanyomót, inkább az aprólyukú almareszelőt használom – könnyebb elmosni) és hozzáadom a húshoz. Puhára párolom, vigyázni kell, ne égjen le.

A nagyméretű gyönyörű lapos tányérokon kis kupac hús, mellé kis lengyelgomba, mellette amit még gyorsan készítek: töltött tojás, halkrém és társaik, na, meg kis saláta – mindig siker!

A sorozat korábbi részei itt hallgathatók meg.

Kiemelt kép: Falus Kriszta