Receptek lányaimnak: Mariska diós rácsosa

Receptek lányaimnak: Mariska diós rácsosa

Receptek lányaimnak: Schäffer Erzsébet és lánya, Hegedűs Fanni emlékekről, lélektanról, életről és receptekről beszélget – ezúttal Mariska diós rácsoda van terítéken. És persze sok más dolog.

Egy játékos podcastot találtunk ki – fura nekem ez a szó, milyen jó lenne egy frappáns magyar változat –, a címe: Receptek lányaimnak. A nőklapja.hu felületén játszunk minden héten Fannival.

Nemrég felhívott: „Mama, a babot meleg vízbe áztassam, vagy hidegbe?” Így jött az ötlet, hogy ezekben a mesélős percekben ketten beszélgetünk, anya meg a lánya. A legkisebb.

3. recept: Mariska diós rácsosa

Hozzávalók: 25 dkg cukor, 25 dkg liszt, 1 sütőpor, 2 tojás, 10 dkg zsír, 10 dkg darált dió, 2  evőkanál sárgabaracklekvár, 2 dl tej, Citromhéj reszelve

A cukrot, a tojással, a zsírral habosra keverjük. Hozzáadjuk a sütőporral összekevert lisztet, a tejjel, a baracklekvárral jól összedolgozzuk, rászórjuk, belekeverjük a citromhéjat is. Kizsírozott, lisztezett tepsibe rendezzük, 180 fokon 40 perc alatt sül meg. Csináljunk tűpróbát!

Ha netán megmarad valamennyi sütemény, borsodóval extra ínyencséget lehet a maradékból varázsolni.

Borsodó hozzávalók: 2 deci bor, 1 deci víz, 6 deka cukor, 2 egész tojás, reszelt citromhéj.

Egy habüstben összekeverjük a fent említett hozzávalókat hidegen, majd tűzre tesszük és habverővel állandóan keverjük, míg sűrű krémmé nem főztük. 
Ha kész a sodó, amit közvetlenül tálalás előtt készítünk, adjuk asztalra, de ha várni kell vele, meleg víz, vagy gőz fölött tartsuk, akkor nem esik össze.