Receptek lányaimnak podcast: A mennyei fokhagymaleves

Receptek lányaimnak podcast: A mennyei fokhagymaleves

Receptek lányaimnak: Schäffer Erzsébet és lánya, Hegedűs Fanni emlékekről, lélektanról, életről és receptekről beszélget – elsőként jöjjön a mennyei fokhagymalevesl!

Egy játékos podcastot találtunk ki – fura nekem ez a szó, milyen jó lenne egy frappáns magyar változat –, a címe: Receptek lányaimnak. A nőklapja.hu felületén játszunk minden héten Fannival.

Nemrég felhívott: „Mama, a babot meleg vízbe áztassam, vagy hidegbe?” Így jött az ötlet, hogy ezekben a mesélős percekben ketten beszélgetünk, anya meg a lánya. A legkisebb.

Az első Receptek lányaimnak már elkészült. A mennyei fokhagymaleves – ez lett a címe.

Persze sok minden másról is van benne szó. Egy tízgyerekes valahai mormon szépségkirálynő, a derűs Sherie bölcsességéről. Egy tapasztalatlan és buta meny (magam la’) látszatszorgalmáról és egy okos anyós tanácsáról. A takarítás sorrendjéről,

és hát a végén ott a recept a fokhagymalevesről. Ami valóban mennyei.

És akkor álljon itt az első recept, a mennyei fokhagymaleves!

Hozzávalók 4-5 személyre:

5-8 deka vaj, 10 gerezd fokhagyma, 3-4 fakanálnyi finomliszt, 1 liter tej, fél-3/4 liter víz, 2 dl tejszín, két erőleves kocka, csipetnyi őrölt szerecsendió, pici fehérbors, kevés eldörzsölt majoránna, két korty pálinka vagy konyak, és ha van otthon, akkor 3-4 ujjnyi elmorzsolt kéksajt (rokfort vagy más). Ha nincs, nem baj.

Fazékban olvasztom a vajat, beleteszem a lisztet, kevergetem gyönge tűzön, nem pirítom, belekerül a szétnyomott fokhagyma, tovább kevergetem, és szépen felöntöm a tejjel, a vízzel, a tejszínnel (a sorrend mindegy). Vigyázok, ne legyen csomós, ne kapja oda. Eztán minden más hozzávalót beleteszek, fűszert, leveskockát, pálinkát, sajtot… és forrás után – vigyázz, hamar kifut, ha magára marad – még 15 percig hagyom csöndesen főni – így szép selymes lesz…

Pirított barnakenyér-darabkákkal vagy reszelt sajtba nyomott és megpirított kifli karikákkal (crouton) tálalom.