Anyámtól örököltem – A nagymama vicces sztorija összeköti a családunkat

Anyámtól örököltem – A nagymama vicces sztorija összeköti a családunkat

„Amikor titok van, akkor megváltozik a kapcsolat dinamikája. Azt érzékeled, hogy ha valaki nem őszinte vagy valamiről nem szeretne beszélni, rögtön hátrébb húzódik, akár fizikailag is. Nagyon izgalmas, hogy fizikailag is van egy ilyen megfeszülés, hátrébb húzódás, de lelkileg mindenképpen megtörténik. És azt érzed, hogy itt valahogy az őszinteségben volt egy törés.”

Igazán szerencsések vagyunk, ha újra meg újra átéljük azt a családunkban, amikor egy jó ebéd vagy ünneplés sírva nevetős anekdotázgatásba csap át. Amikor ezerszer hallottuk már azt a bizonyos történetet a nagymamáról, de még mindig jól szól, és láthatatlanul mintha még közelebb húzná egymáshoz a családtagokat. Amikor ez történik velünk, előttünk járó őseink sok-sok generációjához csatlakozunk. A történetmesélés ugyanis évezredek óta kísér minket, a túlélésünk elemi záloga volt, mert élettapasztalatot adtunk át vele és megerősítette az érzést, hogy egy közösség vagyunk.
Vannak azonban olyan családok, amik titkokat hordoznak, és a hallgatásuk szinte hangosabb a szavaknál. Kiről, mit és miért nem mesélnek el? Ez szinte többet elárul arról a családról, mint bármi más. Csakhogy el is választ egymástól, hiszen a titkok falakat húznak közénk.
Persze az is kérdés, hogy hol van a titok és a magánélet, a privát szféránk határa? Vagy hogy miként lehet az, hogy a nagy történelmi traumák, szenvedés, rettegés, éhínségek nyomot hagynak a genetikai örökségünkön is? Ezekről is beszélgettünk Orvos-Tóth Noémivel az Anyámtól örököltem első évadának utolsó adásában.

Sorozatunkat hallgathatjátok Spotify-on és iTuneson is!