Anyámtól örököltem – Amiben a családunk hisz, a sorsunkat formálja

Anyámtól örököltem – Amiben a családunk hisz, a sorsunkat formálja

„A családunk szerint például a kapcsolatok hogyan működnek, mi a céljuk, milyen lehetőségeink vannak, például tudunk-e boldogok lenni egy párkapcsolatban? Amikor azt mondja mondjuk az anyánk, hogy 'na, én még boldog házasságot nem láttam'. Ez egy nagy bölcsességként hangzik a szájából, és ha ez többször elhangzik, és már nagyon korai életszakaszunkban is ezt így halljuk, akkor elfogadjuk, és meg sem kérdőjelezzük, hogy ez igaz vagy nem igaz. Hanem anélkül irányítja majd az életünket, hogy mi ezt pontosan tudnánk. És ha nem sikerül egy kapcsolatunk, akkor azt mondjuk, hogy naná, hát persze, hiszen nincsenek boldog párkapcsolatok.”

A családi hiedelmek bonyolult rendszerek, és sokáig anélkül irányítják az életünket, hogy tetten érnénk őket. Ezek a hiedelmek megnyilvánulhatnak olyan életbölcsességekben, amit a családtagjaink gyakran mondogatnak, de abban is, ahogyan egymással vagy más emberekkel, például alá-fölé rendelt helyzetekben viselkednek.
A hiedelmek lehetnek pozitívak, szólhatnak arról, hogy a világ alapvetően egy jó hely, ahol ugyan vannak nehézségek, de ezeket meg tudjuk oldani. Vagy arról, hogy mi egy olyan család vagyunk, amelyik sokat nevet, sztorizgat, kirándul stb. együtt. De a hiedelmek szólhatnak arról is, hogy az emberek megbízhatatlanok, hogy a siker vagy a gazdagság gyanús, hiszen azt kemény munkával sem lehet elérni, vagy hogy az a legfontosabb, hogy mások milyennek látnak minket.
Sokszor emlegettük már a hiedelmeket az Anyámtól örököltem sorozatban, most viszont egy egész adást szenteltünk nekik Orvos-Tóth Noémivel, hogy alaposabban körüljárhassuk, mit is jelentenek ezek, és hogyan lehet elkezdeni dolgozni rajtuk. A beszélgetés során szóba került még a térségünkre annyira jellemző megszégyenítés és szégyennel nevelés, és hogy miért van ennek olyan drasztikus személyiségtorzító hatása, valamint az olyan tiltások is az életünkben, mint hogy „ne nőj fel” vagy „ne legyél egészséges”.