Az alvás, az álmok világa sok írót, pszichológust, gondolkodót megihletett. Volt, aki évekig kutatta, akadt, aki köteteket szentelt ennek a témának. Összegyűjtöttünk néhány elgondolkodtató idézetet.

„Az éjszaka hozza a szorongást, nem semmisíti meg, s csak megváltoztatja gondjainkat. Mert alvás közben az álmatlan órák is éppolyan zavartak, mint a nappal. Az igazi nyugalom a helyes gondolkodásból bomlik ki.” (Lucius Annaeus Seneca)

„Ahogyan alvás közben szükségünk van az álmokra, ugyanúgy miközben ébredezünk, szükségünk van rá, hogy megérintsünk valakit és beszéljünk hozzá, hogy megérintsen valaki és beszéljen hozzánk.” (John Hoyer Updike)

„Az alvás a természet orvosa.” (Stephen King)

„Álmában a legszebb valaki, amikor nincs rajta mimika: az, aki. Nem játszik senkinek, nem viselkedik, a lelke nincs »egészen itt«. Intim pillanat ilyenkor meglesni valakit, néha még az álmait is látni. Gyengéd, titokzatos, lelki pillanat ez.” (Müller Péter)

„Ha megélem a hetvenötödik évemet, addigra már több mint huszonöt évet fogok átaludni. Nincs még egy tevékenység, amely egy helyben ennyi időmet venné igénybe. Amíg alszom, senkinek sem okozok fájdalmat és gondot, ráadásul ez ökológiailag is hasznos. Ha azért fizetnének, hogy milyen jól csinálom, már igazán nagyon gazdag lennék.” (Robert Fulghum)

„A tudatlanság a legrosszabb orvos, a pihenés és alvás a legjobb ápolónők.” (Yann Martel)

„Arra tanítjuk a gyerekeinket is, hogy aludjanak. Ezért azok, akik felébrednek, egyedül vannak. Ha mindenki alszik, és én felébredek, elég nagy a motivációm, hogy megint elaludjak, mert akkor nem érzem annyira egyedül magam.” (Feldmár András)

„A neurológiai és fiziológiai folyamatok mindig csak az álmok feltételeit jellemzik, nem az álmodott történetet, azt pedig végképp nem, amit ez a történet az álmodónak jelent.” (Douwe Draaisma)

„Sok ember sokkal jobban megrémül az álmaitól, mint bármi mástól, amit éber állapotban tapasztal.” (Carl Sagan)

„Mikor álmodunk, az idő és tér korlátai ledőlnek, a logika szabályai és a lelkiismeret kényszere szétfoszlanak, és mi múlékony életünk isteneivé válunk.” (José Silva)

 

Nyitókép: Getty Images