Szívszorító fotók Ausztrália vidékeiről a tűzvész előtt és után

Hónapok óta lángokban állnak Ausztrália jelentős vidékei. Tucatnál is több ember vesztette életét, sokak otthona égett porrá, települések váltak lakhatatlanná, a füst a nagyvárosokig is eljutott, állatok milliói haltak meg az égő erdőkben. Habár rengeteg szervezet és önkéntes dolgozik a bozóttüzeknél, a szakértők szerint jó ideig eltart még azok megfékezése. Előtte-utána fotókkal szeretnénk felhívni a figyelmet arra, mennyire fontos lenne elhinni, hogy a klímaválság nem csak kitaláció.

Habár a kontinensen nem ismeretlenek a bozóttüzek, a jelenség az elmúlt hónapokban száraz, meleg és szeles időjárással párosult, melyek részben a klímaváltozás gyors ütemére utalnak. Fontos lenne megérteni, hogy összefogásra és a gazdasági modell átalakítására van szükség ahhoz, hogy változást idézzünk elő, amire szakemberek tucatjai és néhány híresség is igyekszik felhívni a figyelmet. Ám amíg ezek a törekvések megvalósulnak, a jelenlegi, katasztrofális helyzeten kell segíteni.

Ha már szóba kerültek a hírességek, az ausztrál tüzek kapcsán például Leonardo DiCaprio, Nicole Kidman, Chris Hemsworth, Elton John, Pink, sőt a Metallica zenekar is komolyabb összegeket adományozott azért, hogy hozzájáruljon a tűzoltók munkájához. Természetesen rajtuk kívül nagyon sok közéleti személyiség és civil is az ügy mellé állt különféle gyűjtéssekkel. Mi is csak arra tudunk buzdítani, hogy ha tehetitek, adományozzatok a rászorulóknak. Többek között a Vöröskeresztnél és a WWF-nél is indítottak gyűjtéseket, angolul tudóknak itt egy részletes lista arról, hol lehet segíteni.

Jamison-völgy és a három nővér sziklaképződmény a Blue Mountains Nemzeti Parkban, a látogatók egyik kedvenc helye…

…a turisták itt már a lángokat fotózzák

Csodálatos növényzet a Flinders Nemzeti Parkban a Kenguru-szigeten…

…a pusztítás ide is elért

Az ikonikus Sydney Harbour Bridge teljes pompájában…

…majd füstfelhőben

Zöldellő erdő óriási eukaliptusz fákkal… 

…állatok a tűz által pusztított eukaliptuszfák között

Hosszú és kanyargós út Victoria államban…

…csonka fák ugyanebben a régióban

Kenguru sárga virágok, zöldellő bokrok és fák között… 

…élelmet, vizet és menedéket keresve a száraz és égett növények mellet

Koala pihen a fán…

…sérülten, bekötözve a gyógyulásra vár

 

Összeállította: L. J.

Képek: Getty Images