Kelták, szellemek, vicsorgó töklámpások és még sok érdekesség a halloweenről

A legtöbbünknek az amerikai filmekből ismert jelenetek, az édességet kéregető gyerekek, a félelmetes kellékek és persze a vicsorgó tökfejek jutnak az eszünkbe halloween hallatán. De miről is szól valójában, és honnan ered ez a különös, sokak számára megosztó ünnep? Eláruljuk!

Származás

A halloween valójában az ősi kelta ünnepből, a Samhain elnevezésű nyárbúcsúztató és télváró eseményből ered. A kelták ezen a napon ünnepelték az új évet, a legendák szerint ekkor teljesen elmosódott az élők és holtak közötti világ határa. Az emberek állatbőrbe öltöztek, hatalmas tábortüzek köré gyűltek, majd így hódoltak az istenek és a holtak ura előtt.

Október utolsó éjjele

Habár a világon nagyon sok nemzet ismeri, és ki-ki a maga módján ünnepli is a halloweent, az eseményt még manapság is elsősorban az angolszász országokban (Írország, Skócia, Kanada, Egyesül Államok) tartják. Az ünnep október 31. éjszakájára, vagyis a katolikus Mindenszentek előtti estéjére esik. A halloween az All Hallows kifejezésből jön, ennek szó szerinti jelentése „minden szentek”.

Félelem kontra jelmezek

A kelták úgy tartották, hogy halloween éjjelén a holtak szellemei visszatérnek és beleköltöznek az élőkbe. Félelmükben ezért különféle rémisztő maskarákba öltöztek, hogy ezzel becsapják a szellemeket.

A boszorkányoktól az ismert emberekig

Habár sokan Amerikához kötik a rémisztő ünnepet, ott csak az 1900-as évek elején terjedt el, és lett népszerű. Azóta ezen az éjjelen beöltöznek a helyiek: leggyakrabban boszorkányok, kísértetek, szörnyek, kalózok, rajzfilmfigurák, állatok vagy éppen híres emberek bőrébe bújnak.

„Csokit vagy csalunk!”

A legtöbb halloweenes filmben és mesében elhangzik a fenti mondat, vagy annak különféle változatai (pl.: „Csokit vagy csínyt!”), melyet az ajtók előtt álló jelmezes gyerekek kiabálnak a házigazdáknak. Ilyenkor az ajtónyitó dönt: játékot kínál vagy édességet ad. Általában ez utóbbi a jellemző a kicsik legnagyobb örömére. A szokás a középkori Angliából jön, amikor a szegények halottak napján házról-házra jártak és élelemért könyörögtek.

A tradicionális szimbólum

Halloween elsődleges szimbóluma a belül mécsessel világító vicsorgó töklámpás valódi angol elnevezése Jack O’Lantern, azaz „Lámpás Jack”. A legenda szerint egy részeges ír kovácsról kapta a nevét, aki becsapta az ördögöt, és ezért a lelke a menny és a pokol között ragadt. Az ördög végül megszánta, és egy izzó fadarabot adott neki. Ezt Jack egy kivájt takarmányrépa belsejébe tette, így született meg a világító lámpás. A hiedelmek szerint a férfi lelke azóta is a lámpa fényénél keresi a megnyugvást.

Fekete és narancssárga

Míg előbbi a halálra és a sötétségre, utóbbi az erőre és a dinamizmusra utal. Ez a kettősség jól mutatja az ünnep lényegét, az élet és a halál közi létet.

Hagyományok és babonák sora

Talán nem meglepő, hogy többféle hiedelem is kötődik az ősi kelta ünnephez. Például, a halloweeni éjjelen látott pók egy elhunyt szerettünk szellemét jelzi, aki a nyolclábún keresztül figyel és vigyáz ránk. Egy másik szerint, ha kifordítva vesszük fel a ruhánkat ezen az estén, majd hátrafelé kezdünk sétálni, boszorkányt fogunk látni. A hajadon lányokhoz és legényekhez is kötődik egy babona, pontosabban a vízben lebegő almák játéka. A hölgyek megjelölik a sajátjukat, majd amelyik ifjú a fogával kiemeli, azzal a jövőben egymásra találnak majd.

Különös egyezség és szeánszok

Harry Houdini a magyar származású illuzionista, minden idők legnagyobb szabaduló- és előadóművésze éppen október 31-én halt meg. Nem hitt a szellemekben, feleségével mégis megállapodtak abban, hogy aki először eltávozik, megpróbál majd kapcsolatba lépni a másikkal a síron túlról. A nő 17 évvel később hunyt el, mint a művész, nem sokkal előtte bevallotta: nem járt sikerrel. A rajongók a mai napig minden évben összegyűlnek halloweenkor, és ún. Houduni-szeánszokat tartanak, hogy kapcsolatba lépjenek a férfi szellemével.

Halloween Magyarországon

Hazánkban a halloweeni szokások az ifjabb generációk körében népszerűek. A 2000-es évek elejétől elterjedő tematikus bulikra a fiatalok jelmezekbe öltöznek, a gyerekek pedig ebben az időszakban előszeretettel faragnak tököt, sőt számos tökfesztivál is megrendezésre kerül országszerte október havában. A hagyományos angolszász ünnepet sajnos itthon már kissé eltorzítva, többnyire az amerikai filmekből ismertük meg, éppen ezért sokan egyenesen divatosnak, míg mások kifejezetten idegennek tartják.

Képek: Getty Images

(goodhousekeeping.com)