Űrhajós, példakép és az első ember a Holdon: bepillantás Neil Armstrong kalandos életébe

Neil Armstrong meglehetősen szerény ember volt: habár a világ még ma is hősként tekint rá, ő nem dicsekedett különösebben eredményeivel. A repülést már gyerekkorában megszerette, rajongása pedig egészen a Holdig „repítette” őt. Az űrhajós ma lenne 89 éves, ezzel az összeállítással emlékezünk rá.

A repülés korán rabul ejtette a szívét

Armstrong 1930. augusztus 5-én született az ohiói Wapakonetában, családja német, ír és skót gyökerekkel is rendelkezik. Édesapja állami szerveknél dolgozott könyvvizsgálóként, munkája miatt hosszú évekig vándorolt a család. Neil ebben a költözős időszakban kezdett rajongani a repülésért, hiszen apja gyakran vitte őt repülős bemutatókra. Középiskolás korára letelepedtek, a fiú pedig a reptéren vállalt kisegítő munkát. A gépek mosásáért és a hangárok takarításáért cserébe egy-egy körre felvitték őt repülni, a dolog pedig annyira elvarázsolta, hogy 16. születésnapjára diák repülős jogosítványt szerzett. Előbb tette zsebre ezt az engedélyt, mint az autósat.

A repülőmérnöki diploma

1947-ben a Purdue Egyetemre jelentkezett, hogy repülőmérnöknek tanulhasson. Egy speciális ösztöndíjrendszernek (Holloway program) köszönhetően két évnyi tanulást és repülőkiképzést követően egy év haditengerészeti szolgálatban vett részt, majd ezután újra visszatért az egyetemre. Rengeteg gyakorlatot és ismeretet szerzett, 1955-ben pedig repülőmérnöki diplomát kapott.

NACA, NASA

Ugyanebben az évben csatlakozott a Nemzeti Repülésügyi Tanácsadó Testülethez, vagyis a NACA-hoz (1958-tól NASA), első megbízásait itt kapta. Az ezt követő 17 évben mérnök, tesztpilóta, űrhajós és adminisztrátor is volt.

Határ a csillagos ég

A NASA-nál töltött munkaévei során több mint 200 különféle típusú repülővel repült. Egy olyan nagy sebességű gépet is tesztelt – egészen pontosan az X-15-öt -, melynek maximális sebessége hozzávetőlegesen 4000 mérföld/óra.

Az első dokkolás

1962-ben jelentkezett űrhajósjelöltnek a NASA felhívására, majd kinevezték a Gemini 8 küldetés parancsnokává. Armstrong 1966. március 16-án indult útnak, és bár nem ment zökkenőmentesen, de végül sikeresen dokkolt. Ez volt az első alkalom, amikor két jármű összekapcsolódott az űrben. Az akcióra azért volt szükség, hogy bebizonyítsák, kivitelezhető a holdra szálláshoz szükséges művelet.

50 éve hősök születtek

Idén ünnepelte a világ a Holdra szállás fél évszázados évfordulóját. 50 évvel ezelőtt, 1969. július 16-án indult útjára az Apollo-11 legénysége, négy nappal később pedig a Hold felületén landolt az űrhajó. Neil első emberként tehette a lábát az égitest felszínére, társával, a holdmodul másik „utasával” Edwin E. Aldrinnal több felvételt is készítettek a holdsétáról, míg a harmadik űrhajós, Michael Collins a parancsnoki modul pilótájaként vett részt az akcióban. Az asztronauták július 24-én a sikeres expedíciót követően a Csendes-óceánban landoltak.

Professzor Armstrong

A NASA-ból való kilépés után 1971 és 1979 között a Cincinnati Egyetem professzora lett. Repülésműszaki tanulmányokat, repülőgép-tervezést és repülési mechanikát is tanított. A diákok csak „Professzor Armstrongnak” hívták. A tanítás mellett egy ohiói farmon gazdálkodott és különféle cégeknek is bedolgozott.

Férj, apa és az első ember a Holdon

Armstrong 1956-ban, az egyetem befejezése után nősült meg, iskolatársát Janet Shearont vette feleségül. 1957-ben megszületett első gyermekük, Eric, 1959-ben pedig lányuk Karen, aki agydaganat következtében alig három éves korában elhunyt. Második fia, Mark 1963-ban született meg. A család többször is költözni kényszerült Neil munkája miatt, ráadásul rengeteg időt töltöttek külön, amit megsínylett a kapcsolatuk. Feleségével 38 év házasság után 1994-ben elváltak, Armstrong pedig még ugyanebben az évben elvette Carol Held Knightot.

Neve a történelem része

Felsorolni is nehéz lenne mennyi kitüntetést kapott Armstrong munkássága során, a sok érdem mellett ráadásul könyves és filmes formában is feldolgozták életét, karrierjét és a Holdra szállás történetét. 2005-ben James R. Hansen Az első ember – Neil Armstrong élete címmel jelentetett meg önéletrajzi kötetet az űrhajós ikonról. A könyv a férfival és családjával, valamint a barátokkal és munkatársakkal készült interjúk nyomán született meg. Az életrajzot 2018-ban azonos címmel Damien Chazelle rendező adaptálta, a produkcióban Ryan Gosling alakította Armstrongot.

Kacsintás a Holdra

Neil Armstrong 2012. augusztus 25-én, két héttel a korábbi szívműtétjéből származó komplikációk következtében hunyt el. 82 éves volt. Az azóta nyilvánosságra került információk szerint orvosi hiba okozhatta a legendás űrhajós halálát. A család azt kérte azoktól, akik szerették és tisztelték a férfit és munkásságát, hogy minden alkalommal, amikor egy esti séta során megpillantják a Holdat, gondoljanak rá, és kacsintsanak egyet az égitestre.

 

Szöveg: L. J.

Képek: Getty Images, Pinterest

(nasa.gov, biography.com)