Szomorú vagy? Vagy épp ellenkezőleg: kicsattansz az örömtől? Netán dühödben majd szétrobbansz? Kapcsolj be valami zenét, hiszen a muzsika minden érzelmi állapotban társadul szegődhet! Az alábbi aranyköpések is ezt igazolják.

„A zene pszichológia. Ha nem jut be a szívbe, a lélekbe, az elmébe, az emberek nem fogják érezni.” (Bob Marley)

„Egy jó koncerten eggyé válok a dallamokkal, a ritmussal, a hangszínnel, s magasra repülök, mint a költöző madarak. Ha vége, alig tudok leszállni a földre.” (Vámos Miklós)

„Isten azért teremtette a zenét, hogy szavak nélkül tudjunk imádkozni.” (John Lennon)

„Az irodalom megfelelő mézesmadzag lehet, de ha az ember, teszem azt, rockzenész, azzal azért gyorsabban célt ér. Elég három akkord a gitáron, és máris jóval nagyobb esélyekkel indul, mint bárminemű irodalmi műveltséggel.” (Jonathan Franzen)

„A szavak nem mindig képesek elvégezni azt a munkát, amelyre szükségünk van. Zene kell ott, ahol a szavak kudarcot vallanak.” (Patrick James Rothfuss)

„A rossz zene az, amit a gyerekeink szeretnek. A jó zene az, amit mi szerettünk gyerekként.” (Quincy Jones)

„Hogy kiállja-e a zeném az idő próbáját? Nem érdekel. Nem leszek ott, hogy aggódjak miatta. Húsz év múlva már rég halott leszek, kedveseim.” (Freddie Mercury)

„A festészetben éppúgy, mint a zenében, inkább a célzásokra kell figyelnünk, semmint a kimondott dolgokra.” (Paul Gauguin)

„Lehet élni zene nélkül is. A sivatagon át is vezet út. De mi azt akarjuk, hogy az ember ne úgy járja végig élete útját, mintha sivatagon menne át, hanem virágos réteken.” (Kodály Zoltán)

„Még a legszebb zenében is ott van egy kis csend, pusztán azért, hogy tanúi lehessünk a csend fontosságának.” (Andrea Bocelli)

 

Az összeállítás eredetileg a Nők Lapja Psziché 2019/2. lapszámában jelent meg. 

Nyitókép: Getty Images