Franz Kafka a 20. századi irodalom kiemelkedő alakja, abszurd alkotásai a mai napig elgondolkodtatnak. Az író 95 éve hunyt el, 5 emlékezetes művével tisztelgünk munkássága előtt.

Az átváltozás

Válogatott elbeszélések – Európa Könyvkiadó, 2016

Kafka egyik legismertebb novellája 1915-ben jelent meg, és a kritikusok szerint a 20. század legnagyobb hatású fikciós műve. A középpontban a szürke hétköznapjait élő utazóügynök, Gregor áll, aki egy nap arra ébred, hogy szörnyű féreggé változott. Vajon az önmagát a családjának alárendelő férfi reménykedhet abban, hogy egy napon visszakapja unalmas és kiszámítható életét? A sokak szerint visszataszító fordulat valójában egy nagyon is fontos dolgot tár elénk: a világot, amely egyre idegenebb és embertelenebb. Tárgyilagos, groteszk, elemeivel pedig a mélybe húz. Pont ettől olyan zseniális.

A per

Helikon Kiadó, 2019

„Valaki ​megrágalmazhatta Josef K.-t” – szól a szállóigévé vált mondat a regény elején, amely a rágalmazást követő letartóztatás és az ítélet kihirdetése között játszódik. Valójában csak a lényeg nem derül ki: milyen bűnt követett el és miért kell meghalnia a gyanúsítottnak? Kafka mítoszt teremt, irracionális képet alkot, leginkább azért, mert Josef K. valójában nem vétett a polgári rend ellen, bűne inkább mitikus, mint valóságos. Habár a művet nem fejezte be teljesen a szerző, író barátjának, Max Brodnak köszönhetően a könyv 1925-ben megjelent.

A fűtő

Az átváltozás / A Fűtő – Helikon Kiadó, 2018

Első regényének (Amerika) nyitó fejezete A fűtő, ami amellett, hogy kiemelkedő alkotás, önálló elbeszélésként is megállja a helyét. Mint ahogy az író jegyesének, Felice Bauernek küldött leveléből kiderült, A fűtőt regényének egyetlen egésszé formálódott részének tartotta számon. A műben egy fiatal férfit ismerhetünk meg, az átváltozás motívuma pedig ezúttal is jelen van, habár kicsit másképpen, mint szerencsétlen Gregor esetében…

A kastély

Magvető Kiadó, 2018

A regény főhőse K., a földmérő, akinek az a célja, hogy a földek felmérése közben közelebb kerüljön a kastélyban élő rejtélyes hatósághoz – ami nem mellesleg a falut irányítja – és elismertesse küldetését. A sötét és időnként szürrealista elemekkel operáló mű fő témája az elidegenedés és a bürokrácia, egy ember rendszer elleni lázadása és végtelen frusztráltsága, valamint a reménytelen harc és a hiábavaló küszködések sora. Egyszerre realisztikus és abszurd regény, melyről Thomas Mann így írt: „Utal az isteni és emberi állapot között meglévő áthidalhatatlan szakadékra, melyet csak mágikus humorral lehet érzékeltetni.”

Amerika

Szukits Könyvkiadó, 1997

Kafka félkész szerzeményének eredeti címe Az elkallódott fiú (vagy A kallódó). Kafka halála után Max Brod, a szerző barátja, az író kérése ellenére sem semmisítette meg alkotásait, inkább gondoskodott kiadásukról. Ő álmodta meg a fenti könyv címét is, feltehetően azért, mert a történet egy 16 éves Amerikába érkező fiatalemberről szól. A könyvben – hasonlóan a fentiekhez – ugyancsak helyet kap a magány és a kiszolgáltatottság, a realisztikus jelenetekhez pedig ismét álomképek csatlakoznak. Olvasmányos, valódi, emberi, kalandos és sokkal pozitívabb kicsengésű írás, mint Kafka fentebb említett művei.

Nyitókép: Archív

Borítóképek: a kiadók oldalairól