Névváltás, igaz barátság, western és rendezés. Terence Hill élete 8 pontban

Terence Hillről elsősorban az ismert spagettiwesternek és a Bud Spencer-filmek jutnak az eszünkbe, neve azonban televíziós sorozatokhoz és jó pár rendezői munkához is kapcsolódik. 80. születésnapján néhány érdekes információt gyűjtöttünk össze az olasz színész életéről és karrierjéről.

Háborús gyerekkor

Terence Hill Mario Girotti néven látta meg a napvilágot 1939-ben az itáliai Velencében német és olasz szülők gyermekeként. A második világháború idején egy szászországi városban, a nagyszülőknél húzódtak meg, itt vészelték át például a nem messze fekvő Drezda bombázását is.

Korai sikerek

1945-ben visszaköltözött a család Olaszországba. Mario iskolába járt, mígnem 12 éves korában felfedezte őt Dino Risi filmrendező, aki készülő filmjéhez (Vakáció a gengszterrel) keresett szereplőket. A fiú szüleivel még ebben az évben Rómába költözött és leforgatta az említett mozit.

Terence és a western

Első komolyabb szerepe – Cavriaghi grófot alakította – A párduc című filmben volt 1963-ban, majd a következő években visszatérve Németországba, akciókban és westernekben tűnt fel. A kalapos hős karaktere már ekkor rátalált.

Egy igaz barátság

1967-ben az Isten megbocsát, én nem forgatásán szerepelt először egy jelenetben Carlo Pedersolival, azaz Bud Spencerrel. A két férfi itt ismerkedett meg személyesen. Habár korábban, egy 1959-es filmben már játszottak együtt, közös jelenetük nem volt. Barátságuk egészen Carlo haláláig töretlen maradt.

A névválasztás

A fent említett film népszerűsítésének idején a producerek névválasztás elé állították a színészt, aki 24 órát kapott arra, hogy egy húsz nevet tartalmazó listából kiválassza a neki legjobban tetszőt. Marionak a Terence Hillre esett a választása, valószínűleg azért, mert ez emlékeztette leginkább édesanyja nevére, a Hildegard Thieme-re.

A kedvenc

Terence saját elmondása szerint a Nevem: Senki című filmet szereti a legjobban. Az 1973-as western-vígjátékban Henry Fondával láthattuk a főszerepben.

A sorozatsztár

Nemcsak mozis, de televíziós karrierje is említést érdemel: az olasz Don Matteo című sorozat tíz évada, valamint az Alpesi őrjárat négy évada (melyből háromban szerepelt) nemcsak a külföldi, de a hazai közönséget is meghódította.

Rendezésből is jeles

Terence Hill rendezőként is kipróbálta magát, többek között az 1994-es Bunyó karácsonyig és az 1992-es Lucky Luke is az ő nevéhez fűződik. Tavaly hazánkba is ellátogatott, hogy saját rendezésű moziját a Nevem: Thomas című filmdrámát népszerűsítse.

 

Szöveg: L. J.

Képek: Pinterest

(imdb.com)