Három magyar sütemény a világ legjobbjai között + egy kis eredettörténet

Három nagyszerű magyar sütemény is bekerült a világ 50 legjobb édessége közé - írja a 24.hu. A „jelölést” Jen Rose Smithnek, a CNN desszertekkel és gasztroturizmussal foglalkozó szakújságírójának köszönhetjük, aki a világ minden tájáról válogatott sütiket összeállításába. A karácsonyi időszakra hangolódva érdekességeket hoztunk a finomságokról, illetve néhány receptet is.

Esterházy-torta

A magyar gasztronómia büszkesége az Esterházy-torta, ami amellett, hogy az egyik legismertebb klasszikus tortaféle, híres monarchiabeli cukrászkülönlegesség is. A közhiedelemmel ellentétben nevét nem készítőjéről kapta, hanem arról az Esterházy grófról és családjáról, akik maguk is nagy rajongói voltak az édességnek. A família kedvelt tortája nagyon gyorsan meghódította a tortarajongókat és az egész Monarchiát.

Ha még több érdekességet szeretnétek megtudni erről, és más különleges édességekről, akkor olvassátok el korábbi összeállításunkat is!

Rigó Jancsi

rigójancsi

A hagyományos magyar, általában kocka alakú sütemény egy híres magyar cigányprímásról kapta a nevét. A történet szerint a férfi elcsábította, majd feleségül vette Clara Wardot, vagyis Caramane-Chimay hercegnőt, aki nevezetesen egy amerikai milliomos egyetlen lánya, valamint a belga herceg felesége volt. A tortát Rigó Jancsi leánykérés gyanánt készíttette egy cukrásszal, aki a süteményt a szerelmi történet tiszteletére a muzsikásról nevezte el.

Készítsétek el a híres desszertet egy kicsit másképp, kávés-mogyorós változatban! A receptet itt találjátok.

Békebeli omlós hókifli

Egyedi és jellegzetes sütemény a hókifli, amit leginkább az ünnepek táján szoktunk elkészíteni. A finomság eredetileg Bajorországból és Ausztriából származik, Mária Terézia idejében terjedt el, és vált hihetetlenül közkedveltté hazánkban. Az igazi karácsonyi süteménynek is nevezett kifli azóta valóságos magyar különlegességnek számít, amit az egyes régiókban megtalálható gyümölcsökkel és termésekkel (például szilva, barack, dió, mák) szokás megtölteni. Ez az édesség szerintünk minden családi asztalon megtalálható lesz a karácsonyi időszakban.

Ha kipróbálnátok egy nem mindennapi receptet, akkor készítsétek el az ünnepi időszakra a Hókifli tortát! A receptet itt találjátok.

Még több nagyszerű ünnepi receptet találhattok a Nők Lapja Konyha 2018. decemberi számában!

Szöveg: L. J.

Képek: archív