Kultikus tévéműsorok, amik egykor meghatározták a mindennapjainkat

Bizonyára mindannyian őrzünk a szívünkben egy-egy felejthetetlen tévéműsort, ami miatt anno képesek voltunk mindent sutba dobni, és a képernyőre tapadva mozdulatlanul figyelni. Ma, azaz november 21-én a televíziózás világnapján idézzétek fel velünk ezeket a kultikus adásokat!

A kívánságok szerelmeseinek: Három kívánság

Az elsősorban gyermekeknek szóló, mintegy másfél évtizedig „forgó” Három kívánság című sorozat levelek százait (szerintünk ezreit) fogadta. A műsorvezető, Dévényi Tibor a mára már ikonikus pöttyös labda segítségével igyekezett kiválasztani a szerencsést, majd megvalósítani annak kívánságait. A legnagyobb mázlisták meghallgathatták kedvenc zeneszámukat, vagy találkozhattak egy különleges sztárral, de azért akadtak egészen különleges kérések is…

A csapatjátékok kedvelőinek: Játék határok nélkül

Tegye fel a kezét, akinek a kedvence volt a kihívásokkal, ugyanakkor megannyi vicces versennyel tarkított Játék határok nélkül! Mi jelentkezünk! A hazánkban 1993 és 1999 között sugárzott tévéshow színesebbnél színesebb és nem utolsósorban meglehetősen kreatív feladatokat állított a versenyzők, vagyis a különböző nemzetek képviselői elé, akiknek összehangolt csapatmunkára volt szükségük ahhoz, hogy együtt túljussanak az akadályokon. A képernyőnek feszülve szurkoltunk a magyar csapatnak.

A női talk show-k fanatikusainak: The Oprah Winfrey Show

Oprah Winfrey saját nevével fémjelzett televíziós műsora 1986-ban került a reflektorfénybe. A show töretlensége egészen a 2011-es elköszönésig kitartott. Az Amerikában futó beszélgetőműsor az egész világon ismert lett az évek során, ami nem is csoda, hiszen Oprah szinte minden hírességet vendégül látott adásában.

A legkisebbeknek: Kölyökklub

Sok gyerek kedvence volt a vasárnaponként jelentkező, gyereknek szóló vetélkedőműsor, ami a kalóz tematika köré szerveződött. Az adásba bárki jelentkezhetett, természetesen az osztályával együtt, hogy aztán a stúdióban felállított hajókon megmérettessék magukat az „ellenséges” csapattal.

A kvízműsorok iránt érdeklődőknek: Legyen Ön is milliomos!

Vágó István népszerű műsora generációkat ültetett a televíziók elé, amiben tényleg az volt a nagyszerű, hogy apa, anya és a gyerekek együtt tippelhették meg a helyes választ. Sokat tanultunk a kérdésekből, emellett pedig imádtuk azt az izgalmat, amit egy-egy tényleg nehéz, és nem utolsósorban „drága” feladvány okozott.

Az igazán édesszájúaknak: Tortakirály

A hazánkban is sokáig vetített Tortakirály valójában egy reality-sorozat volt, amelyben Buddy Valastro, Amerika egyik legismertebb és legsikeresebb cukrászának mindennapjaiba, családjának és csapatának életébe, valamint a hajmeresztőbbnél hajmeresztőbb tortaprojektekbe nyerhettünk betekintést. Az angol Mary Berry, a Sütimester műsora mellett szerintünk ez az a sorozatot, amit szintén érdemes újranézni. Hogy miért? Mert fantasztikus látni a látványos alkotások megszületését!

A vetélkedők rajongóinak: Szerencsekerék

A televíziós vetélkedőt az Egyesült Államokban mutatták be először, 1975-ben, hazánk csak 1993-ban vette át a formációt. A játékban leginkább szólásokat, közmondásokat és szavakat kellett kitalálni. A hatalmas kerék és a táblán megjelenő betűk valószínűleg mindannyiunk emlékezetében ott vannak.

Az aktív nézőknek: TV torna

“Egy kicsi mozgás mindenkinek kell, a karosszékből álljanak most fel, ez a kis torna néhány percen át, ne tessék félni, senkinek sem árt.” –  Ugye a ti fületekben is visszacseng a feledhetetlen kedvcsináló, ami a hetvenes évek egyik legnépszerűbb műsorának volt a szlogenje? A nagyszerű időpontban, az esti mese és a híradó között sugárzott adás azonban nem mindig ösztökélte mozgásra a nézőket: nagy célközönség volt a karosszékben ülő és éppen a vacsoráját fogyasztó ember is.

Az ezermestereknek: A nagy házalakítás

Adott egy tehetséges és a végletekig kreatív dizájnercsapat, akik egyszer csak betoppannak a kiválasztott családhoz, és elküldik őket egy nagyszerű vakációra. Amíg ők távol vannak, a tervezőcsoport  teljesen felújítja a házukat. A több hónapos munkát mindössze hét nap alatt végzi el a kivitelezőkből, munkásokból, szállítókból és dekoratőrökből álló brigád. A műsor legjobb pillanata pedig akkor jön el, amikor a család hazaérkezik, és megpillantja álmai házát. Az egyik kedvencünk volt!

A gasztronómiáért lelkesedőknek: Jamie 30 perces kajái

Igazán népszerű volt és a mai napig hasznosnak tartjuk Jamie Olvier sorozatát, amelyben a sztárszakács fél óra alatt elkészíthető fogásokat helyez a középpontba. Pont azért szerettük, mert megmutatja, hogy egy mozgalmas nap után is van mód egy finom és elismerésért kiváltó vacsora megfőzésére.

Szöveg: L. J.

Nyitókép: Youtube