124 évvel ezelőtt, október 23-án nyílt meg a budapesti New York-palota, és ezzel egyidejűleg a földszinten berendezett New York Kávéház. A művészek egykor kedvelt helyének enteriőrje ma is ámulatba ejt minket. Ezért és az évforduló alkalmából a Fortepan múltidéző felvételeiből válogattunk.

Székháznak született

Fotó: Budapest Főváros Levéltára, Klösz György, 1900.

A fővárosi nagykörút talán legjellegzetesebb épületének története a 19. századig nyúlik vissza. A New York-palota a kezdetekben biztosítótársasági székházként működött, a párizsi New York Biztosító Társaság magyarországi hálózatának kijelölt főhadiszállása volt. Ezért is épült meg ez a csodás létesítmény.

Egy patinás épület terve

Fotó: Budapest Főváros Levéltára, Klösz György, 1900.

A tervek szerint egy eklektikus épületet álmodtak meg a város központjában. A megbízást Hauszmann Alajos kapta meg, aki Korb Flórissal és Giergl Kálmánnak közösen egy patinás négyemeletes palotát álmodott meg, benne egy földszinti kávéházzal.

A művészélet központja

Fotó: Kováts Lajos, 1937.

Az épület 1894-es átadását követően az immár New York Kávéház nevet viselő hely az irodalom és a művészélet központjává vált. Számos alkotó, író és költő kedvence lett a kávéház, amely így a történelem részévé vált. Ez a hely lett az otthona a Nyugatnak, a Pesti Naplónak, de jártak ide filmesek, színészek és képzőművészek is.

A világ legszebbje

Fotó: Bauer Sándor, 1961. 

A Világ Legszebb Kávéháza címet 2011-ben nyerte el a számos történelmi változást és rendszert megélt hely, amely mindig képes volt megújulni. Megélte az első és a második világháborút, sőt egy időben sportszeráruházként működött.

Inspiráló és ihletet adó 

Fotó: Bauer Sándor, 1968.

„Kávéház nélkül nincs irodalom” – legalábbis Márai Sándor szerint, aki maga is gyakran ellátogatott a New York Kávéházba, ahol inspirálódni és alkotni is tudott.

Csupa pompa

Fotó: Bauer Sándor 1968.

Már az építéskor nagy hangsúlyt fektettek a belső terek kialakítására, ahova számos csavart márványoszlop és díszes kiegészítők is kerültek. Az épületet kívül is különleges szobrok, pontosan 14 bronz ördög faun díszíti, de megtalálható El Asmodáj alakja is az házon, aki a mai napig a kávé és a gondolkodás szellemét hirdeti.

Irodalmárok törzshelye

Fotó: Bauer Sándor, 1968.

A kávéház, akármilyen korszakokat is élt meg, mindig is a történelem egy darabját jelentette. Úgy tudni, itt született meg Molnár Ferenc Pál utcai fiúinak története, de törzshelye volt Babitsnak, Móricznak, Gárdonyinak, Kosztolányinak, Illyésnek, Weöresnek és Karinthynak, aki „Nyehónak” becézte a helyet.

Középpontban a művészet

Fotó: Urbán Tamás, 1972.

Nagyszerű légkört teremtett a kávéház az ifjú művészek számára. A belváros és a hely művészetet támogató mentalitása alkotásra, valamint gondolkodásra sarkallta a nagyokat. Nem is csoda, ihletet bőven adott a kultikus kávézó.

Viszontagságos évek

Fotó: Bauer Sándor, 1974.

Az épület a második világháborúban megsérült, az intézményt 1947-ben bezárták. Egy ideig üzletként és irodaként funkcionált, majd 1954-ben újra megnyitotta kapuit vendégei előtt Hungária néven. Az 1990-es években gazdátlanná vált a hely, a 2000-es években vásárolta meg a Boscolo csoport, hogy felújítás után teljes pompájában újranyithassa.

Ma is kultikus 

Fotó: Bauer Sándor, 1978.

A kávéház ma is tartja múltbéli értékeit, újjáépítése után, a 21. században is különleges látvány.

Szöveg: L. J.

Képek: Fortepan

(newyorkcafe.hu)