Különleges projektre bukkantunk az interneten, amelynek lényege, hogy eldobott szemétből különleges figurákat készítenek a szemétszedők, hogy felhívják a figyelmet az egyre csak növekvő hulladékmennyiségre, a műanyag szennyezettségre és azokra az állatokra, akik ettől szenvednek.

A kezdeményezés életre hívója egy Dominique nevű anyuka, aki  egy vízparti hulladékgyűjtés alkalmával készítette el első „szobrait”, majd a megosztott fotók után úgy érezte, folytatnia kell a munkát. Kutyasétáltatás közben vagy amikor a gyerekeket vitte iskolába, hulladékot gyűjtött, és egyre több alkotást hozott létre. A nő nemcsak a tiszta környezetet tartja fontosnak, de az emberek által termelt hulladékmennyiség csökkentését is. Arra buzdít mindenkit, hogy ne legyen rest összeszedni a földön, az utcán, az erdőkben és a játszótereken található szemetet, hiszen ha mindannyian így teszünk, azzal hozzájárulhatunk Földünk megtisztításához. A ProjectLitterCritter névre hallgató kezdeményezés három pilléren alapszik: szemétgyűjtés, alkotások elkészítése, a művek fotózása.

„Talán mindannyian egyetértünk abban, hogy a szemét és a szemetelés óriási probléma. Látjuk az eldobott hulladékot, de általában azt gondoljuk, hogy ez más problémája: “Nem én dobtam el, nem nekem kell felvennem”. De ha ott van a szemét a környezetünkben, az bizony a mi felelősségünk. Ez a mi bolygónk, és mindannyiunk dolga, hogy megtisztítsuk. Ezért jött létre a #ProjectLitterCritter program” – mondja Dominique, aki párja és gyermekei segítségével készíti el figyelemfelkeltő alkotásait, sőt számos követője is hozott már létre hasonló műveket. Csak támogatni tudjuk az ötletet!

Nyuszi szemeteszsákból, palackból és kupakokból

Hasonló “alapanyagokból” készült a bálna is

Madár chipszes zacskókból és PET-palackokból

Egy kedves műanyag borz…

… és egy műanyag róka

Háló a teste és kupak a szeme ennek a teknősnek

Szöveg: L. J.

Képek: BoredPanda

Ez is érdekelhet