Mennyi szemetet termel egy átlagos városi család? És mi lesz a sok hulladékkal? Civil szervezetek állandó témája a szemétkérdés, nem véletlenül, hiszen az ügy már Földünk jövőjét veszélyezteti. Ideje lenne kezdeni vele valamit.

Humusz Szövetség

A Humusz Szövetséget 1995-ben öt magyar környezetvédő alapította. Küldetésük, hogy példát mutassanak egy hulladékszegényebb, környezettudatosabb életre. A Humusz szerint óriási problémát jelent a túlfogyasztás, aminek következtében egyre több és több hulladék keletkezik. Felméréseik szerint Magyarországon minden ember évente 500 kilogrammnyi szeméttel járul hozzá a környezetszennyezéshez. A szervezet olyan mindennapi ötleteket ad, amelyek bárki számára könnyedén vállalhatók. Pontosan milyen ötleteket? A weboldalukon elolvashatjátok.

Messzelátó Egyesület

Olyan értékrendet hirdetnek, amely ugyan lemondással jár, de a lemondások mentén visszanyerhetjük egészségünket és a rég elvesztett harmóniát. A Messzelátó tagjai szerint a kulcs az egyszerűségben van, és nem hisznek a fogyasztásra ösztönző törekvésekben. Volt már életmódváltoztató kampányuk, megalapították a Grund kertet, létrehozták a Zöld Otthon Akadémiát az ökotudatos háztartásokért és végigvitték Műanyagmentes Július nevű kampányukat is. Ha csatlakoznátok, vagy csak szimplán érdekel titeket az egyesület munkája, akkor érdemes körbenézni a honlapjukon, sőt, a Facebookon is csatlakozhattok az általuk üzemeltetett csoporthoz.

SZIKE Egyesület

A SZIKE Környezet- és Egészségvédelmi Egyesület hitvallása jól kifejezi, hogy mivel is foglalkoznak: „Komposztálok, tehát vagyok”. Fontos céljuk, hogy megváltoztassák az uralkodó hulladékszemléletet, és ezzel párhuzamosan felhívják a figyelmet az egyik legfontosabb megújuló energiaforrásra, ami nem más, mint a talaj. A szervezet komposztálási programokat szervez, előadásokat tart, és bemutatják a komposztálás mikéntjét. Bővebb információt itt találtok róluk és a programjaikról.

Zöldtárs Alapítvány

Tolna megyében, Szekszárdon állomásozik a Zöldtárs Alapítvány, amely az ismeretterjesztést, a természetvédelmet, az állatvédelmet és a környezetvédelmet tűzte zászlajára. Tiszta Tolna nevű programjuk során megyeszerte felszámolták az illegális hulladéklerakókat, de készítettek úgynevezett komposztládákat is a lakosságnak. A komposztálás fontos, hiszen a kukába kerülő hulladék 30-35%-a komposztálható szerves hulladék, és, ha az emberek tudják, hogy mit kezdjenek vele, máris sokat tesznek a környezetükért. A komposztálásról és a szervezetről itt olvashattok bővebben.

Hulladékvadász.hu

A hulladékvadászok – akikről izgalmas riportot olvashattok a Nők Lapja 2017/2. lapszámában – olyan civilek, akiknek elegük lett abból, hogy úton-útfélen szemétdombokba botlanak. A céljuk, hogy aktivizálják az embereket, vegyenek részt ők is az illegális szemétlerakók felszámolásában. Az oldalukon lehetőségünk van bejelenteni, ha valahol szemét erakatot látunk, a szervezet pedig továbbítja az információt a helyi önkormányzatnak, akik így intézkedhetnek. Ha bejelentenivalótok van, akkor a Hulladékvadászok honlapján megtehetitek.

Összeállította: M. M.

Nyitókép: beachplastic.com