5+5 érdekesség a jövőre Budapesten koncertező Toto zenekarról és legismertebb dalukról, az Africáról

Örülhetnek a rajongók, hiszen 2019. június 27-én élőben hallhatják majd a legendás Toto zenekar dalait a budapesti Papp László Sportarénában. Legismertebb számuk, az Africa valószínűleg a jövő évi fellépésen is elhangzik majd. Mi már nagyon várjuk!

Amit nem biztos, hogy tudtatok a Toto zenekarról…

  • Ötször jelölték őket Grammy-díjra, ebből három alkalommal meg is kapták az elismerést: 1983-ban az év albuma lett a Toto IV, ugyanebben az évben Rosanna című daluk is győzelmet hozott, sőt az év zenei producere címet is magukénak tudhatták.
  • A banda tagjai külön-külön is meglehetősen sikeresek voltak, a fiúk az évek során összesen mintegy 5000 albumon jelentek meg. Olyan világsztárokkal játszottak együtt, mint Quincy Jones, Cher, a Chicago, Michael Jackson, Rod Stewart vagy éppen Bryan Adams.
  • Egyes becslések szerint a világ népességének 95%-a hallott már életében valamilyen Toto számot. Ezen a számon most mi is elgondolkoztunk kicsit…
  • Legismertebb daluk egyértelműen az Africa, de nem szabad megfeledkeznünk a többi nagy sikerű alkotásukról sem. A banda többek között a Rosanna, a Hold The Line, az I Won’t Hold You Back, az I’ll Be Over You, a Pamela, a 99, a Make Believe, a Stranger in Town és a Without Your Love című slágerekkel is a zenei listák élére került.
  • A kezdeti felálláshoz képest ma már csak három eredeti tag zenél a Totóban: David Paich, Steve Porcaro és Steve Lukather.

Amit az Africa című, kortalan dalukról érdemes tudnotok…

  • Az 1982-es dal egy férfi történetét, vagyis inkább őrlődését meséli el: vajon mi lenne a jó döntés, a csodás Afrikát választani vagy a nőt, aki érte ment?
  • A számot David Paich és a csapat korábbi dobos, dalszövegíró és zenei producer tagja, Jeff Porcaro írta. A zenész 9 évvel az Africa megjelenése után, mindössze 38 éves korában halt meg szívrohamban.
  • A szóban forgó szám az 1980-as évek legsikeresebb slágere volt. A zenekar tagjai elárulták, hogy egyáltalán nem számítottak ekkora sikerre a dal kapcsán.
  • A nóta videoklipjét az ír film- és zenei videókat rendező Steve Barron készítette. A férfi igazi hírességnek számított akkoriban, hiszen olyan ikonikus klipekben működött közre, mint Michael Jackson Billie Jeanje vagy a Dire Straits Money for Nothingja.
  • A világhíres dalra más zenészek is felfigyeltek, számos feldolgozás napvilágot látott a 80-as évek óta. A legutóbbi ezek közül az amerikai rock banda, a Weezer átirata.

 

Szöveg: L. J.

Nyitókép: facebook.com/totoband