Időtlen dalok John Lennontól, a legendás énekes-zeneszerzőtől

A zenész, énekes, zeneszerző, valamint a kultikus Beatles zenekar egyik frontembere ma lenne 78 éves. Munkássága meghatározó volt a 20. századi zene- és művészvilágban, dalai időtlenek és a mai napig közkedveltek, melyek közül mi most hetet szedtünk csokorba.

Working Class Hero (1970)

Ez a dal John Lennon legendás zenekara, a Beatles feloszlása utáni időszakban született. A John Lennon/Plastic Ono band 1970-es albumán szereplő mű valójában egy politikai dal, ami a társadalmi osztályok közötti különbségeket, ezen belül is egy munkásosztályban felnövő ember történetét veszi górcső alá. A számot több rádióállomáson is betiltották.

Woman (1980)

Mindenkinek ismerősen cseng a dal? Lennon a zeneművet feleségének, Yoko Onónak, és egyben minden nőnek írta. Szerintünk kellőképpen romantikus és idilli. A számot a művész halála után adták ki.

Jealous Guy (1971)

Lennon 1968-ban írta a Jealous Guyt, pontosabban az azonos dallamú, de a Child Of Nature címet viselő alkotást. 1971-ben aztán az Imagine nevet viselő szóló albumán teljesen más szöveggel szerepeltette. A nóta nem más, mint egy önvallomás, amelyben az énekes saját érzéseit fejezi ki szerelmi életében és férjként elkövetett hibái kapcsán.

Happy Xmas (War Is Over) (1972)

Mint sok más dalával, Lennon ezzel is a háborúk – itt konkrétan a vietnami háború – ellen tiltakozott. A karácsonyi dalt azóta számos zenész és művész is feldolgozta. Az eredetiben a harlemi közösségi kórus is közreműködött.

Stand By Me (1975)

Habár a soul klasszikus zeneműve Ben E. King nevéhez fűződik, érdemes szót ejteni az 1975-ös John Lennon által lemezre vitt cover verzióról, ami a mai napig nagy tetszésnek örvend a rajongók körében. A kellemes hangulatot teremtő gitárzene azon a korongon szerepelt, amin többek között Chuck Berry és Buddy Holly dalainak feldolgozásai is helyet kaptak.

(Just Like) Starting Over (1980)

A dal Lennon utolsó albumáról, a Double Fantasyről való. Maga a zenész azt mondta róla, hogy egy kicsit “Elvises” és “Orbisonos”, hiszen a művészek énekstílusát “keltette életre” benne. Halála után Angliában és az Egyesült Államokban is a ranglisták első helyén szerepelt a mű.

Imagine (1971)

John Lennon karrierjének egyik legikonikusabb dala az Imagine. A zenész egy békés világot álmodott meg, és arra kér minket is, hogy képzeljük el milyen lenne, ha a Földön minden ember összhangban és harmóniában élne. A békedal megjelenésekor is nagy sikert aratott, a zenész 1980-ban bekövetkezett halála után viszont valóságos himnusz lett a világon.

Szöveg: L. J.

Nyitókép: Pinterest

(smoothradio.com)