Kultikus dalok a békéről az erőszakmentesség világnapjára

2007 óta Gandhi születésének napja, azaz október 2-a az erőszakmentesség világnapja. A zenetörténelem számos vezető egyénisége letette már voksát a béke és a háborúmentes élet mellet, szónoklatokkal, gondolatokkal és dalokkal álltak a társadalmi idill és harmónia mellé. Válogatásunkban nyolc klasszikus dalt hallgathattok meg a témában.

John Lennon – Imagine (1971)

„Képzeljük el, hogy minden ember békében él” – szólna magyarul John Lennon világszerte ismert dala. A művész megálmodta, milyen lenne az ideális, értékes, harmonikus és szeretetteljes lét, ezzel pedig mindenki figyelmét felhívta a békemozgalmak fontosságára.

Michael Jackson – Heal The World (1991)

Michael Jackson dalát sosem feledi a világ, sőt napjainkban is fontos mondanivalóval bír. A zenész köztudottan jótékonykodott és szívén viselte a nehéz körülmények között élő gyerekek sorsát. 1991-es szerzeménye egy igazi békedal.

Police – One World (1981)

Sting legendás bandája is az erőszakmentesség mellé állt 1981-ben. Érdekesség, hogy a zenész éppen ezen a napon, október 2-án ünnepli a születésnapját, dalának üzenetével, miszerint egy világ elég kell, hogy legyen mindannyiunknak, abszolút egyetértünk.

U2 – Sunday Bloody Sunday (1983)

Az 1972-es véres vasárnap eseményével foglalkozik a U2 dala, amivel nemcsak új irányt vett a zenekar története, de az észak-írországi helyzettel is mélyen foglalkozott. A nóta lüktetése egyértelműen életre kelti a nehéz időket.

The Eagles – I Wish You Peace (1975)

A hetvenes évek közkedvelt bandájának I Wish You Peace című dala már címében is mutatja közlendőjét: békét szeretnék. Ehhez a kívánsághoz csak csatlakozni tudunk.

Bob Dylan – Blowing In The Win (1693)

Bob Dylan költői műve is a szívünkhöz szól, miközben egy örökkévaló békesség üzenetét hozza el. A kérdésre, hogy miért van ennyi szenvedés a világon, sem a hatvanas években, sem napjainkban nem érkezett még válasz…

The Cranberries – Zombie (1994)

Szívfacsaró dalához, szívfacsaró videoklipet adott a The Cranberries alkotócsapata. A nóta a zenekar 1993-as angol turnéján íródott Jonathan Ball és Tim Parry emlékére, akik egy bombatámadás áldozatai lettek.

George Harrison – Give Me Love (Give Me Peace On Earth) (1973)

John Lennonnal nyitottuk a sort és egy másik „gombafejjel”, George Harrisonnal zárjuk. A zenész egyik legnépszerűbb dala egyszerű és egyben kedves gitárnóta a békesség és a szeretet utáni vágyról. Ma is jól esik meghallgatni.

Összeállította: L. J.

Nyitókép: Thinkstock