7 dolog, amiért felnézünk a születésnapját ünneplő Olivia Newton-Johnra

Az elmúlt öt évtized egyik legsikeresebb és legkedveltebb énekesnőjének tavaly jelent meg az önéletrajzi kötete, amely a Don’t Stop believin, azaz Ne add fel a reményt címet kapta. Ez a mondat a hitetetlenül erős Olivia mantrája is lehetne: ha egy kicsit jobban beleássuk magunkat az életrajzába, joggal jelenthetjük ki, hogy ő az, aki sosem adta fel. Isten éltesse az énekesnőt!

Négyszeres Grammy-díjas énekes és színésznő, a Brit Birodalom Érdemrendje tiszti fokozata és az Ausztrál Lovagrend tiszti fokozata kitüntetések birtokosa, lemezeladásai és a slágerlistán töltött idő alapján a hetvenes évek legsikeresebb angol nyelvű énekesnője. Önéletrajzi könyvében a saját szavaival írta le, hogyan vált a melbourne-i diáklányból nemzetközi szupersztárrá. Olivia mindig is sugározta az örömöt, a reményt és az együttérzést – a sorscsapások sem törték meg, kislánykorától elhatározta, hogy a jó erejével fog küzdeni és élni a világban.

Énekkel az egyedüllét ellen

olivia-newton-john

Súlyos trauma volt az életében, hogy szülei házassága megromlott, és 1958-ban elváltak, ugyanakkor már kislányként igyekezett felülkerekedni a problémán: az egyedüllét elleni egyetlen fegyvere az éneklés volt – gyermekként kezdetben egy kávézó színpadán dalolt.

Többszörös fájdalom, nem súlyos sérülés

olivia-newton-john

A tehetséges énekesnő nyilatkozataiban mindig is hangoztatta, hogy egyszerre tanult meg lovagolni és járni, 28 éves korában azonban egy ló ledobta magáról, amelynek következtében többszörös, de szerencsére nem súlyos sérüléseket szenvedett. Hamar erőt vett magán, az eset után egy évvel már a Grease című világhírű musical főszereplőjeként forgatott.

A túl nagy siker ára

olivia-newton-john

A Grease a 70-es évek legnépszerűbb filmje és a filmtörténet legnépszerűbb musicalje lett, a díszbemutatóra 1978. júniusában került sor New Yorkban. A chicagói bemutató alkalmával tömeghisztéria tört ki, Olivia bordatörést szenvedett. Ki kellett menteni, de ez egy kicsit sem vette el a kedvét a filmszerepektől.

Alapítvány a rák ellen

olivia-newton-john

1991-ben az énekesnő saját gyermekeként szeretett keresztlánya, saját lányának legjobb barátnője, Colette, egy ritka, akkoriban még szinte gyógyíthatatlan és több hónapig tartó gyötrelmes daganatos betegség következtében ötéves korában meghalt. Még ugyanabban az évben Colette szüleivel közösen egy azóta is folyamatosan fejlődő alapítványt hozott létre a gyermekkori rákok és a környezetszennyezés közötti kapcsolat vizsgálatára.

Kórház a kór miatt

olivia-newton-john

1991-ben vállalkozása váratlanul csődbe ment, 1992 nyarán pedig mellrákot diagnosztizáltak nála, amit műtét és kemoterápia követett. A sors fintora, hogy egy nappal azelőtt, hogy megtudta volna, a csomó a mellében rosszindulatú, édesapját szintén rákbetegség miatt vesztette el. Olivia meggyógyult. A felépülés után teljes gőzzel vetette bele magát a mellrákellenes megelőző és felvilágosító munkákba, melyet azóta is folyamatosan végez. Ekkor fogalmazódott meg benne, hogy létrehozza Ausztrália legmodernebb, rákot kezelő kórházát, melynek építése 2010 elején meg is kezdődött. Bár Olivia páratlan gyorsasággal felépült a betegségből, akkori férje, Matt Lattanzi az elmúlt időszakot nem tudta kiheverni, súlyos depresszióba esett. Négy évvel a betegség diagnosztizálása után, 1996-ban hivatalosan is elváltak.

Erősebb, mint azelőtt

John Easterling

Ezután ismerkedett meg Patrick McDermott filmszakemberrel, aki nyolc év kapcsolat után, 2004-ben váratlanul eltűnt a tengeren. Eltűnésének pontos körülményei a mai napig nem tisztázottak. Olivia az elkövetkező időszakban lélekben teljesen összetört. Édesanyja halála után a második számára legkedvesebb embert veszítette el két éven belül. Szakemberhez fordult, néhány hónapig antidepresszáns gyógyszert szedett, majd megpróbált talpra állni. Néhány héttel Patrick eltűnése után jelent meg a Stronger Than Before (Erősebb, mint azelőtt) című albuma, majd ősszel végigcsinálta az eltervezett másfél hónapos koncertsorozatot. Az élet nehézségeit némileg kárpótolandó, a következő évben Olivia életműdíjat és Order of Australia kitüntetést kapott zenei és jótékonysági tevékenysége elismeréseképpen. A leendő rákgyógyászati központ számlájára már ötvenmillió dollárt sikerült összegyűjtenie és újra tudott szeretni, 2008-ban hozzáment John Easterling egészségguru-üzletemberhez.

Harc harmadszor

olivia-newton-john

Tavaly szeptemberben a művésznő bejelentette, harmadjára is felveszi a harcot a rák ellen. Ezúttal a gerincének alsó szakasza volt érintett. A betegség kapcsán elmondta: „A férjem mellettem van, és mindenben támogat. Hiszem, hogy ismét győzhetek és ez a célom is.”

 

Összeállította: D. E.

Fotók: Pinterest