Felnőtt- és gyermekkorban is nagyon sok előnye van a hangoskönyvhallgatásnak. Gondoljatok csak arra, amikor a családdal nagyobb útra indultok és nem tudjátok, mivel kössétek le a gyerkőcöket, vagy arra, hogy felnőttként milyen jó alternatíva hangoskönyvet hallgatni mondjuk sportolás, házimunka közben. Válogatásunkkal a kicsikre és egy picit a nagyobbakra is gondoltunk.

Bálint Ágnes: Mazsola és Tádé

mazsola-es-tade

Kossuth Kiadó / Mojzer Kiadó, 2008, 1990 Ft

A csilingelő hangú, Jászai Mari-díjas magyar színésznő, Für Anikó meséli el Mazsola történetét, aki váratlanul testvért kap. Kicsit duzzogva, kicsit féltékenykedve figyeli, hogy Manócska megosztja szeretetét közte és Tádé között. Szívhez szóló, kistesót kapó lurkóknak szinte kötelező.

Bagossy László: A Sötétben Látó Tündér

a-sotetben látó tündér

Kossuth Kiadó / Mojzer Kiadó, 2011, 3980 Ft

A történetet gyerekelőadás formájában adták elő korábban az ​Örkény István Színházban Pogány Judit főszereplésével, de rövid idő után az alkotás könyv alakban is megszületett, sőt fel is vették. A felolvasó nem más, mint a Kossuth-díjas színésznő. A népmesei elemekből építkező alkotás az utóbbi évek gyerekirodalmának egyik legszebb darabja.

Kormos István: Mese Vackorról, egy pisze kölyökmackóról

mese vackorról

Parlando Stúdió Bt., 2005, 1990 Ft

Nem tudjuk, ti hogy vagytok vele, de nekünk a piszén pisze kölyökmackó nagy kedvencünk volt gyermekkorunkban. A mai gyerekek már hangoskönyvek formájában is élvezhetik a Vackor-történeteket: talán ami szeptemberben a legaktuálisabb, az a 2013-ban kiadott, Vackor az első bében, amit Hernádi Judit olvas fel. Imádjuk!

Bartos Erika, Pogány Judit, Alma együttes: Bogyó és Babóca – Téli mese

bogyo-es-baboca-teli-mesek-hangoskonyv

Kedd Kulturális és Szolg. Kft., 2012, 1990 Ft

Senkinek sem kell bemutatni Bartos Erika munkásságát, ő napjaink leghíresebb mesefiguráinak, Bogyónak és Babócának a megálmodója, munkái pedig már hangoskönyv formájában is beszerezhetők. A készítésben közreműködött a fantasztikus Pogány Judit és az Alma Együttes. Tudjuk, hogy ez karácsonyi történet, de már csak 97 nap van a szeretet ünnepéig, szóval ajándéknak sem utolsó! ;)

Lackfi János: Szemhunyásnyi mesék

szemhunyasnyi-mesek

Kossuth Kiadó / Mojzer Kiadó, 2018, 1990 Ft

A József Attila-díjas magyar költő hat gyermek büszke édesapja. 2018-ban adták ki a Szemhunyásnyi mesék című hangoskönyvét, amelynek az a titka, hogy csakis becsukott szemmel lehet hallgatni. Ezek a történetek eltérnek a hagyományos meséktől, az író a megszokott világból ragad ki elképesztő mesebuborékokat. Csak hunyjátok be a szemetek és hallgassátok!

Boldizsár Ildikó: Boszorkányos mesék

boszorkanyos-mesek

Kossuth Kiadó / Mojzer Kiadó, 2016, 1990 Ft

Boldizsár Ildikó öt meséjét hallgathatjuk végig a lemezen, de ezek nem gonosz boszorkányokról szólnak, hanem szépségesekről, olykor szomorúakról. Olyanokról, akik értenek az állatok és a növények nyelvén. A főszereplő Amália, aki mesél az esőről, a napról, felhőkről, virágokról és madarakról, színekről és árnyékokról. A mesék boszorkányos varázslata hatalmába kerít mindannyiunkat, kicsi és nagy olvasót hallgatót egyformán.

Autós mesék Mácsai Pál előadásában

Kossuth Kiadó / Mojzer Kiadó, 2018, 1990 Ft

Többek között Berg Judit, Dragomán György és Lackfi János autókról szóló meséit is tartalmazza a különleges kis lemez. Mácsai Pál előadásából megtudhatjuk, hogy az autó nem egyszerűen egy jármű, hanem társ, játékszer, érző családtag, barát vagy varázseszköz. Kell ennél jobb szórakozás a családnak a hosszú autós kirándulásokra? Ott a helye a kesztyűtartóban és a lejátszóban!

Összeállította: D. E.

Képek: Thinkstock, a kiadók oldalairól