A Kossuth-, és Jászai Mari-díjas kaposvári születésű színésznőt valószínűleg be sem kell mutatnunk nektek, utánozhatatlan színészi játéka és különleges hangszíne mindannyiunkat a mai napig elvarázsol. A tragikus és komikus szerepekben is brillírozó, valamint a mesehősök karaktereibe is belebújó Pogány Juditot a következő válogatással köszöntjük születésnapján:

Hyppolit (1999)

Zseniális színészi játékok, humor és egy kedves történet jelenik meg a filmben: habár Schneider úr a rendszerváltást követően meglehetősen jómódú ember lett, megmaradt annak, aki mindig is volt. Gazdagságát egy dolog keseríti meg, hogy felesége egy grófi lakájt szerződtet, mert nagypolgári életet akar élni. Az 1931-es fekete-fehér magyar vígjáték modern változatát Kabay Barna 1999-ben alkotta meg. Reméljük, hogy ti is rajongtok érte!

Meseautó (2000)

A film az 1934-es Meseautó feldolgozása, ami a bemutató 66. évfordulója alkalmából készült el. Ónodi Eszter, Stohl András, Kern András, Bajor Imre, Molnár Piroska és Pogány Judit láthatóak a főbb szerepekben. A történetben egy szerelmi szál kibontakozását követhetjük végig, de nem éppen a megszokott módon. Emlékeztek még?

Csinibaba (1997)

A többi magyar színészóriás mellett a csodálatos Pogány Judit is feltűnik Tímár Péter zenés filmjében.  A történet középpontjában a KISZ által meghirdetett Ki mit tud? verseny áll. Ez az alkotás egy igazi kultfilm a hazai filmtörténelemben!

https://www.youtube.com/watch?v=ckWh1bCwzTc

Vuk (1981)

„Egyedül vagyok, kicsi vagyok, éhes vagyok! Segítsetek Vuknak a kis rókának!” Még ma is a fülünkbe csengenek ezek az ismerős mondatok, amikor felidézzük az édes rókacsalád történetét. A Dargay Attila által rendezett rajzfilm Fekete István regénye alapján készült. Gyerekkorunk kedvenc meséjének főhőséhez, a kis vörös állathoz pedig nem is illene jobban másnak a hangja, mint Pogány Judité. Ti is így gondoljátok?

https://www.youtube.com/watch?v=f3izqB0shxA

Zimmer Feri (1998)

A magyar filmvígjátékban egy balatoni üdülés idilli hangulatát vitték a vászonra, legalábbis az első képkockák láttán akár ezt is gondolhatnánk. Aztán a történetben megismerjük a főhőst, az ötvenéves vállalkozót Fikász Ferencet, aki mindent elkövet azért, hogy a szezon alatt összeszedje felhalmozott adósságának törlesztésére a pénzt. Még arra is képes, hogy a magyar tengernél nyaralókat sunyi módon megkopassza. Az alábbi jelenet ma is megmosolyogtat bennünket… :)

https://www.youtube.com/watch?v=t5ob3YpIM1Y

Kacsamasék (1987) – Tiki, Viki és Niki hangja

Az egyik legkultikusabb Walt Disney-mese a mai napig nagy népszerűségnek örvend hazánkban. A legtöbb gyereknek nem kell bemutatni Dagobert bácsit, a kis kacsafiúkat és a Beagle Boy-okat. Azt pedig minden bizonnyal ti is nagyon szerettétek, ahogy Tiki, Viki és Niki hangján Pogány Judit megszólalt.

Moha és Páfrány (1971) – a mesélő hangja

Ugye emlékeztek erre a kedves csehszlovák animációs mesére, amelyben a színésznő hangján szólalnak meg a szereplők? Mi imádtuk és ma is szívesen megnézzük a párperces epizódokat!

https://www.youtube.com/watch?v=uHDwEf3xVnk

Újratervezés (2012)

A magyar kisjátékfilm mindössze 12 perces, mégis nagyon megfogta a nézőket azzal, ahogy az élet valóságos pillanatait mutatja be. A történet egy autó utasterében játszódik, Pogány Judit mellett Kovács Zsoltot láthatjátok. Az alkotás 2013-ban megjárta a Montreali Filmfesztivált, ahol számos díjat, például a Filmkritikusok díját is bezsebelte. Ne hagyjátok ki!

 

Szöveg: L. J.

Nyitókép: Pinterest