Nem titok, hogy a júliusban mozikba kerülő Mamma Mia! Sose hagyjuk abba című amerikai musical forgatási helyszíne egy Görögország közelében található titkos sziget volt. Az azóta csak Mamma Mia szigetnek becézett Szkopeloszt a világ egyik legeldugottabb területeként tartják számon, több másik, varázslatos „földrészecskével” együtt.

Görögország: Szkopelosz

Skopelos

Az Égei-tenger egyik legzöldebb szigeteként tartják számon a Mamma Mia szigetnek is becézett Szkopeloszt. Olívaligetek, tölgyesek és gyümölcsösök akadnak itt bőven, valamint rejtett kis öblök és kék tetővel borított tavernák is. A hely híres strandjairól: kristálytiszta vize és homokos tengerpartja egész évben vonzza a turistákat, és úgy látszik, az utóbbi időben egyre több hollywoodi szuperprodukciót is.

Vietnam: Con Dao

Con Dao

A Vietnámtól 177 kilométerre fekvő déltengeri szigetcsoport természeti szépsége egyedülálló. Kristálykék víz, gránitsziklák szegélyezte érintetlen tengerpart, őserdők. Napközben a turisták gyönyörködhetnek a delfinek kolóniájának játékában, és privát motorkerékpárokkal feltárhatják a 20 négyzetkilométeren fekvő területet. Egy 19. századi világítótornyot vagy akár a misztikus Dam Tre Bay lagúnát is megnézhetik az ide látogatók. A lakosok halászatból, gyöngyhalászatból, fecskefészek gyűjtésből és mezőgazdaságból élnek.

Indonézia: Gili Trawangan

Indonesia: Gili Trawangan
A Bali és Lombok szigete között található eldugott kis sziget három kilométer széles és két kilométer hosszú. Nincs vezetékes víz, a közeli Lombok szigetéről szállítják minden nap a szükséges folyadékot, és az 1500 lakost számláló kis helyen mindenhol táblák hívják fel az emberek figyelmét arra, hogy ne pazarolják a vizet. Tilos autót használni, mindenki biciklivel közlekedik vagy lovaskocsival. A pihenni vágyók a paradicsomban érezhetik magukat, ahol kötelező búvárkodni, és a fehér homokos tengerpartról nem is kell messzire merészkedni: néhány méter mélyen már szemkápráztató élővilág tárul az ember szemé elé a víz alatt.

Portugália: Pico-sziget

Pico
A borairól is híres Pico az Azori-szigetcsoport egyik része, az itt élők főleg a turizmusból, hajógyártásból és a bortermelésből élnek. Az óceánközépi hátság részeként Pico egy bazaltvulkán. A legmagasabb, 2351 méteres tűzhányó is itt található. Ez egyben a nem kontinentális Portugália legmagasabb pontja. A sziget szőlőültetvényeinek tájképe 2004 óta az UNESCO világörökségének része.

Svédország: Sandön

Sandön

Svédország egyik történelmi tartományában, Gotlandban található a misztikus regényeknek is képzeletbeli helyszínéül szolgáló Sandön. A szigetet moha- és fenyőerdő borítja, a sejtelmes köd pedig valójában szélviharos strandokat rejteget. A kisváros egyetlen szállója a modern Sands Hotel, ami csak pár lépésre van a kikötőtől. Az ide látogatók a séf jóvoltából megkóstolhatják a klasszikus svéd ételeket, például a házi marinált heringet.

Brit Virgin-szigetek: Scrub-sziget

scrub-sziget

El sem hinnénk, hogy ez a sziget egészen 2010-ig lakatlan volt, azóta azonban több villát is felfedezhetnek a hegyoldalakban az ide látogatók. A turistákat kiszolgáló földi paradicsomban szerveznek vezetett túrákat a Norman-szigetre, de napnyugtakor természetjárást is.

Belize: Caye Caulker

Caye Caulker

A búvárkodás szerelmeseinek legalább egyszer az életben el kell látogatniuk a Karibi-térségben található szigetre, Caye Caulkerbe. Itt ugyanis az ember egy valódi akváriumba csobbanhat, ahol egészen elképesztő tenger alatti élővilággal találkozhat. Strandokat csak elvétve találnak a turisták, a kis terület kifejezetten a búvárkodásra specializálódott.

Szöveg: D. E.

Fotók: Pinterest

(travelandleisure.com)