Minden idők legismertebb írónője, a krimik koronázatlan királynője. Detektívregényeit világszerte ismerik fiatalok és idősek. Fordulatos történeteit nem lehet megunni, könyveinek egyes mondatai már-már szállóigévé váltak. Légrádi Júlia válogatása. 

Szerelem

„A szerelem nagyon rossz hatással van a férfiakra. Megzápul tőle az agyuk. A nők éppen ellenkezőleg, pompásan érzik magukat, szinte sugárzanak, és kétszer olyan csinosak, mint egyébként. Vicces, ugye, hogy a szerelem jól áll a nőknek, a férfiak meg olyanok lesznek tőle, mint a beteg birkák?” (Bűbájos gyilkosok)

Figyelem

„Annak, aki odafigyel, a hazugság legalább annyit mond, mint az igazság. Néha többet is.” (Cipruskoporsó)

Lélek

„A felfújtakon és süteményeken mindig meglátszik, ha a szakácsnő lelki állapotával baj van.” (Hétvégi gyilkosság)

Védelem

„Az emberben működik egy természetes védekezőmechanizmus, ami a kellő pillanatban megóvja attól, hogy átlépje azt a bizonyos határt.” (A harmadik lány)

Félelem

„Vannak kérdések, amelyeket nem teszünk fel, mert félünk a választól.” (Nem zörög a haraszt)

Érzelem

„Ha szenvedélyesen szeretünk valakit, mindig több fájdalomban lesz részünk, mint örömben. De az ember azért mégsem mondana le erről az élményről. Aki sose szeretett igazán, nem is tudja, mi az élet.” (Cipruskoporsó)

Nézőpont

„Ha az ember csak az egyik oldalát nézi a dolgoknak, akkor csak az egyik oldalt látja. De minden tökéletesen a helyére kerül, ha a fejében el tudja dönteni, hogy mi a valóság, és mi az illúzió.” (Nem csalás, nem ámítás)

Házasság

„Egy asszony vagy félti a férjét – vagy fél tőle.” (A kutya se látta)

Kommunikáció

„A kiejtett szó és a leírt szó között bámulatos szakadék tátong. A mondatot ki lehet forgatni úgy, hogy pontosan az ellenkezőjét jelentse az eredeti értelmének.” (Az ABC-gyilkosságok)

Hazugság

„Ha az ember hazudik, igyekezzék művészien hazudni, tálaljon fel romantikus, érdekes, meggyőző hazugságokat!” (A kutya se látta)

 

Az összeállítás eredetileg a Nők Lapja Psziché 2018/4. lapszámában jelent meg. 

Összeállította: Légrádi Júlia

Nyitókép: Archív