4+1 külföldi sztár, aki magyar dallal és énekkel rukkolt elő a színpadon

A magyar koncerttörténelem egyik legemlékezetesebb pillanatát élhették át azok, akik tegnap este ott voltak a Papp László Budapest Sportarénában. Miután európai turnéja két korábbi állomásán, Prágában és Bécsben is helyi ismert slágert adott elő a legendás Metallica zenekar, számítani lehetett rá, hogy Magyarországon is előrukkolnak valami egészen különlegessel... Ez az esemény ihlette összeállításunkat.

Nem is akármilyen meglepetéssel készült a világhírű együttes magyarországi koncertjére. A hazai rockzenekar, a Tankcsapda Az élet a legjobb méreg című slágerét játszották el, természetesen énekkel együtt:

Persze nem a Metallica az első (és talán utolsó sem), aki ilyen módon fejezte ki tiszteletét itthon:

Plácido Domingo – Hazám, hazám

Plácido Domingo 1996-os magyarországi fellépése során kísérelte meg magyar nyelven előadni a Bánk bán leghíresebb áriáját. A fellépés után tervbe vette, hogy megszervezi az opera washingtoni előadását, erre azonban akkor végül nem került sor.

Freddie Mercury – Tavaszi szél vizet áraszt

A Queen 1986-os budapesti nagykoncertjének megható pillanata azok számára is ismerős, akik még meg sem születtek akkor. A teltházas eseményen Freddie Mercury egyszer csak közölte, hogy most egy különleges dal következik, majd belekezdett magyar nyelven a Tavaszi szél vizet áraszt című ismert népdalt eléneklésébe. Akárhányszor nézzük vissza a videót, mi mindig libabőrösök leszünk.

Scorpions – Fekete pillangó

Kevesen tudják, hogy az Omega és a német hard rock együttes, a Scorpions a hetvenes években többször is fellépett együtt. Egy hosszabb szünet után 1994 szeptemberében tért vissza a zenei életbe az Omega, és nem is hagyhatták volna ki a hatásos „belépőt”, a Scorpions két tagjával, Klaus Meinével és Rudolf Schenkerrel elénekelték a Fekete pillangó című dalt több, mint 70 ezer ember előtt a Népstadionban.

Richard Bona – Kis kece lányom

A világot is meghódító magyar dal a kameruni zenész, Richard Bonát is megigézte, amikor 2009-ben a híres magyar gitárművésszel, Snétberger Ferenccel színpadra állt a Művészetek Palotájában. Míg a Kossuth-díjas és Liszt Ferenc-díjas szintó származású magyar gitárművész a háttérben pengetett, Richard Bona igyekezett a legpontosabban és érthetőbben előadni magyar nyelven az ismerős dallamot.

Összeállította: D. E.

Nyitókép: YouTube