Fülig Jimmy, Piszkos Fred, Csülök és a többiek. Mit tanulhatunk Rejtő hőseitől?

Hőseivel ünnepeljük Rejtő Jenő születésének 113. évfordulóját. A főként humoros, abszurd fordulatokkal teli történeteiről híres író korai halála ellenére gazdag életművet hagyott hátra. Rejtő könyveit és karaktereit időről időre érdemes elővenni, ha minőségi szórakozásra vágyunk.

Csülök – Sosem késő újrakezdeni

Ez a skót származású jó ember, aki hajdan kántornak készült kalandos történéseken megy keresztül Az elátkozott part és a Három testőr Afrikában című regényekben. Csülök jó tengerész módjára mindig részt vesz egy-két csetepatéban, de miután egy baleset következtében törlik a hajóskönyvekből az irodalomnak szenteli magát. Elolvassa a Lohengrint, és ez az élmény arra ösztönzi, hogy íróvá váljon.

Fülig Jimmy – A tisztaság fél egészség

A matróz, aki sokra vitte, volt első tiszt, majd hajóskapitány, sőt egy sziget uralkodóját is helyettesítette a trónon. Jimmy igazi piperkőc a matrózok között, nevezhetnénk akár világpolgárnak is. Társai közül azzal tűnik ki leginkább, hogy szeret mosakodni. Kedvenc szállóigéje: „Nem lehet minden pofon mellé egy forgalmi rendőrt állítani.”

Piszkos Fred – Ne ítéljünk meg senkit az első benyomás alapján!

Ez a mogorva, hallgatag kapitány egykor a haditengerészetnél szolgált, de egy gyilkosság miatt kirúgták, azóta más úton keresi a megélhetést. A név kötelez: Piszkos Fred egy merő kosz, fürdésre csak életveszélyes fenyegetéssel lehet rákényszeríteni, ugyanakkor éles eszű, ravasz figura. Még játékbarlangot is üzemeltet Alaszkában, elsüllyedt hajók utasait menti ki Japán közelében, sőt, bankot is alapít.

Senki Alfonz – Ha az ember talpraesett, a jég hátán is megél

Csinos, kissé nőies fiatalember, akinek a múltjában több titok van, mint ahány lyuk egy ementáli sajtban. Regénybeli jellemzése alapján: „A világ valamennyi államából örök időkre kiutasították, és így már régóta csak a legnagyobb titokban tartózkodhatott a Földön.” Alvilági berkekben lel igaz barátokra Csülök, Tuskó, Hopkins és Török Szultán személyében. Végül becsületrendet kap, és megtalálja álmai szerelmét.

Tuskó Hopkins – Aki másokon segít, önmagán is segít

A nők nagy tisztelője, aki rosszul bánik a pénzzel, de mindenkor képes megvédeni hazája, Franciaország becsületét. Furfangos és könnyedén feltalálja magát minden helyzetben. Barátai, Csülök és Senki Alfonz segítségével önfeláldozóan siet mások segítségére.

Vanek úr – Mindig legyünk hűek önmagunkhoz

A tizennégykarátos autó és a Vanek Úr Párizsban című Rejtő-regény egyik emlékezetes szereplője igazi antikatona, volt sérve, magas vérnyomásban szenved, és retteg a magasságtól, ezért előszeretettel húzza meg magát különféle gardróbszekrényekben. A szorult helyzetekben sem hajlandó feladni elveit, rendkívül önérzetes ember.

Wagner úr – Egy jó hobbi mindennél többet ér

Azaz Wagner Rinaldo-Rinaldini meglehetősen csúnya vénember, aki fogatlansága dacára derűs és kimondottan jóindulatú. Zsebkésvetésben azonban nem állnánk ki ellene, ugyanis legendásan ügyes ebben a műfajban. Szívesen idéz és énekel operákat, többnyire pontatlanul. Korábban egy vándor operatársulatnál volt hangszerhordozó, innen a nagy műveltség.

Szöveg: M. M.

Illusztráció: Képes Kiadó