A márciusi hó egy kissé összezavarta az érzékeinket, éppen ezért kilenc meseszép tavaszi virággal készültünk, melyektől egy kicsit úgy érezzük, végre tényleg itt az új évszak és vele együtt a jó idő.

Hóvirág 

Alex (@no21flowers) által megosztott bejegyzés,

Bár régebben még szokás volt az első tavaszi napsugarak megjelenésekor az erdőben kirándulva hóvirágot szedni, ma ezt már nem ajánljuk senkinek. A hóvirágnak hazánkban 4 alfaja ismeretes, ezek közül a kikeleti hóvirág védett növény, eszmei értéke 10 000 Ft.

Tavaszi tőzike

@csk.csb által megosztott bejegyzés,

A tavaszi tőzike az új évszak másik ismert hírnöke, szintén védettséget élvez. Március és április között virágzik, mérgező.

Gyöngyvirág

jannet v d vliert (@vliert) által megosztott bejegyzés,

Ez a növény az erős zöld növényzetében megbúvó, apró, gyöngy szerű virágairól híres. Vigyázzunk vele, mert levele könnyedén összetéveszthető a medvehagymáéval, ugyanakkor a gyöngyvirág erősen toxikus hatású! Ha kertbe ültetnénk mindkettőből, tartsuk egymástól távol őket!

Nárcisz

@diepanni által megosztott bejegyzés,

A sárga csillagos nárciszt gondolatban összekötjük a húsvéti sonkával, ami egyáltalán nem véletlen, hiszen a virág március végén, április elején bontja szirmait. Nevét a mitológiai Narkisszoszról kapta, aki egy folyóban meglátta saját képmását és azon nyomban szerelmes lett saját magába. Később Sigmund Freud a mitológiai alak nevéből alkotta meg a nárcizmus kifejezést.

Tulipán

Marisa (@nourbesephotos) által megosztott bejegyzés,

A tulipán ma már szerte Európában megtalálható, de nem volt ez mindig így. A 17. században, amikor a tulipán először elterjedt Hollandiában, igazi ritkaságnak számított. Ebben az időben játszódik a Tulipánláz című film is, amiben megismerhetjük, hogy annak idején milyen fontos szerepet játszott ez a növény az emberek életében. A hollandiai Lisse városában található a világ legnagyobb virágoskertje, a Koekenhof, a virág számos alfaja megcsodálható itt.

Ibolya

Erika Tímea Nagy♊🐰 (@netnagy) által megosztott bejegyzés,

Csodás illatú, színű és ízű növény. (Ha egy-egy finom fogáshoz használnánk belőle, csak evés céljára termesztett változatot vásároljunk!) Ez a virág csaknem 450 alfajjal rendelkezik, a világ számos pontján megtalálható. Az illatos ibolya virágából Franciaországban és Olaszországban olajat sajtolnak. Az ibolyvirág-olaj az egyik legdrágább illatszer alapanyag.

Kikerics

GYIMESI SKANZEN PANZIO (@transylvanianguesthouses) által megosztott bejegyzés,

Ez a kedves kis tavaszi virág a liliomfélék családjába tartozik. Legendás növény, a mítosz szerint Médeia kolkhiszi varázslónő kikericset használt varázsszereinek előállításához. Mivel mérgező, ezért a népnyelv ráaggatta a kutyadöglesztő nevet.

Jácint

Peter Sz. (@szikipi) által megosztott bejegyzés,

A jácint a kertek kedvelt növénye, régóta termesztik dísznövényként. A legtöbben illatos, színes virágaiért szeretik, leggyakoribb változata a lila, kék és a fehér jácint. Nőnapkor elengedhetetlen.

Kárpáti sáfrány

Neil Milliken (@neil_milliken) által megosztott bejegyzés,


Az éledező természet egyik legnagyobb csodája a kárpáti sáfrány. Ez a törékeny kis virág fokozottan védett, ne szedjük le, vigyázzunk rá! A Kárpát-medencében található faj nem összekeverendő azzal a jóféle sáfránnyal (igen, ez a neve), melynek bibéjéből vörösesbarna, aromás illatú, kesernyés fűszert állítanak elő. Utóbbi sáfrány a világ egyik legdrágább fűszere.

Szöveg: M. M.

Fotók: Instagram