A tolnai születésű Czakó Balázs 2012 óta foglalkozik fotózással, 2016-ban járt először Izlandon, azóta rendületlenül készíti mesés fotóit a távoli, jeges szigetországról. 2015-ben felkerült a Nemzetközi Tájképfotósok TOP 100-as listájára. A legjobb képeiből válogattunk, melyeket nézve azonnal kedvünk támad egy izlandi utazáshoz.

Izland  az utóbbi időben kifejezetten felkapott úti cél lett. Vízesések, meredek sziklafalak, zuzmóval benőtt mezők, drámai tengerpartok, gőzölgő geotermikus zónák, természetes hőforrások, sarki fény, bálnák, sarki rókák és még megannyi elképesztő látni- és fotóznivaló várja az ide látogatót.

Éghajlata hideg óceáni, tundra, ebből kifolyólag nagy melegre ne számítsunk még a nyári hónapokban sem, hiszen ilyenkor is csupán 7-17 fokig kúszik fel a hőmérő higanyszála. A napsütéses órák száma nyáron magas, mert a sziget északi fekvése miatt a nappal rendkívül hosszúra nyúlik. Nyári napfordulókor a napkelte és napnyugta között több mint 20 óra telik el, és az éjszaka közepén is szürkületi világosság vár ránk. Télen viszont csak néhány órára kel fel a nap dél körül. Ha izlandi utat tervezünk, mindenképp szerelkezzünk fel alaposan, megfelelő öltözet, (szél-, esőálló) túrafelszerelés, továbbá egy vízhatlan bakancs sem árt!

Nem is szaporítjuk tovább a szót, inkább jöjjenek Czakó Balázs fotói kedvcsinálóként:

A Mothman-prófécia

Az éjszakai Seljalandsfoss

Jégbarlang

Stokksnes napfelkelte

Szétroncsolódott repülő

Mozgásban

Még mindig mozgásban

Gyémánt a parton

Holdjáró

Esküvő Búdakirkjában

 

A fotós Facebook-oldalán még több meseszép képet láthattok.

Összeállította: M. M.

Fotók: Czakó Balázs

(boredpanda.com)