Magyar filmek versenye – Márciusban közülük kerül ki a legjobb

Magával ragadó alakításoknak és elképesztő filmes bravúroknak lehettünk szemtanúi az utóbbi egy évben, örülünk, hogy nem nekünk kell eldöntenünk, ki kapja idén a Magyar Filmdíjakat, mert egy-két kategóriában bizony képtelenségnek tűnik dönteni.

Például a legjobb játékfilmek között…

A díjért versenybe száll az 1945, az Aurora Borealis – Északi fény, A Viszkis, a Kincsem és a Testről és Lélekről.

1945

https://www.youtube.com/watch?v=scBAVpRnJWQ

Az 1945, Török Ferenc alkotása a háború utáni Magyarországon játszódik, ahol egy kis közösség viszonyain keresztül élhetjük át az országot akkoriban meghatározó állapotokat. Rudolf Péter kétségtelenül élete legjobbját hozza ebben a történetben, minket már az előzetes is megvett kilóra.

Aurora Borealis – Északi fény

Az Aurora Borealis – Északi fény igazi női film, női sorsokról, nagy női alakításokkal és egy megrázó titokkal a múltból, amely megváltoztatja a főhős, Olga életét. Törőcsik Mari, Törőcsik Franciska és Tóth Ildikó nevei fémjelzik Mészáros Márta csodálatos alkotását.

A Viszkis

A Viszkissel Antal Nimród ismét letette névjegyét, Ambrus Attila történetével olyan izgalmas, akciódús, mégis emberi filmet sikerült összehoznia, amely rengeteg embert csábított a mozikba.

Kincsem

Magyar kosztümös film még nem volt ennyire meggyőző, mint Herendi Gábor Kincsem című műve. Nagy Ervin és Petrik Andrea kettőse egészen káprázatos volt együtt, Keresztes Tamás alakításáért pedig odavagyunk. A film technikailag is lenyűgöző.

Testről és Lélekről

Mikor azt hihetnénk, hogy már nincs tovább, akkor jön a végső, de nem utolsó film a jelöltek között, Enyedi Ildikó Testről és Lélekről című alkotása. A történet cseppet sem sablonos, száz százalékig egyedi és abszolút megható.

Ki lesz a legjobb női főszereplő?

A kategóriában Balsai Móni (Jupiter Holdja), Borbély Alexandra (Testről és Lélekről), Máhr Ági (Az állampolgár), Petrik Andrea (Kincsem) és Tóth Ildikó (Aurora Borealis – Északi fény) szerepel a jelöltek között.

De a legjobb jelmezről sem könnyű a döntés

A Kincsem, A Viszkis, a Budapest Noire, az 1945 és a Brazilok jelmeztervezőinek szurkolhatunk!

 

Még több kategória és jelölt a 24.hu összeállításában.

 

Összeállította: M. M.

Fotó: Pinterest